Студенти и докторанти от клуб „Четири колела“ при Русенския университет изследваха как скоростта при шофиране в зимна пътна обстановка влияе върху безопасността на движението и устойчивостта на автомобила. Проучванията им са продължение на миналогодишния проект Speed. От клуба правиха експерименти на заснежен и заледен терен със специално оборудван тестов автомобил. Резултатите от изследванията показват, че при стандартния тест „завой с радиус 30 метра“ водачът губи управлението на автомобила при скорост 31 километра в час. Същият тест в сухо време показва, че безопасното шофиране е възможно при 48 км в час. 
Паралелно с това бяха направени тестове на сърдечната дейност на водача при екстремни ситуации. Докторанти от катедра „Електроника“ ще проверят как адреналинът влияе на сърдечните показатели. 
Клуб „Четири колела“ предвижда и трети етап на изследването за безопасността, който ще бъде проведен при мокра настилка. Окончателните резултати с изводи и препоръки ще бъдат оповестени на семинар през пролетта.