Ремонт затвори моста в Басарбово, който разделя селото на две и е част от обходния маршрут по направлението Русе-Бяла. Причината - рухна едната от двете метални пешеходни пътеки, които минават от двете страни на съоръжението.
За щастие инцидентът е станал през нощта и няма пострадали хора. Тъй като за моста се грижи агенция „Пътна инфраструктура“, аварийни екипи започнаха да отстраняват с помощта на кран изгнилата конструкция. При работата им са скъсали водопровода, който захранва селото, и се е наложило до 3 часа тази нощ екипи на ВиК да отстраняват аварията, за да не се налага Басарбово да се снабдява с вода чрез водоноски.
Движението по моста бе спряно, а хората, които трябва да стигнат от единия край на селото до центъра, бяха сериозни притеснени откъде да минат безопасно.
Има притеснения, и че втората пешеходна пътека също може да поддаде, още повече, че според строителя на мостове Игнат Колев тези допълнителни метални конструкции не са направени както трябва.
„Има много нарушения на моста, това се прави съвсем по друг начин. Влиза се метър и половина в платното, захваща се в плочата, има много допълнителни елементи, за да се осигури стабилност. А те тук са сложили две арматурки по 12 мм и хванали мантинелата“, коментира той.
Мостът е строен през 20-те години на миналия век и не му е правен основен ремонт, а пешеходните пътеки са монтирани през 1983 г. Според кмета на селото Николай Колев ситуацията е повече от ужасяваща. 
„Минали са множество комисии, които установяваха състоянието на моста, обещаха да се вземат определени мерки, които да предотвратят това нещо. Мога да кажа, че състоянието на другия парапет също е много тревожно. Самата основа на моста е компрометирана. Не знам докога ще продължи това писане на писма, това прехвърляне на топката от единия отбор в другия. Общината има крайна позиция, че този мост е належащ за основен ремонт, той не е за козметичен ремонт. Не се прави ремонт, когато едно съоръжение падне. Тогава вече безкрайно много сме закъснели и си мисля, че е щастие наистина в нещастието е, че няма пострадали. Засега“, каза още Колев.
Обяснението от АПИ, е че няма средства за основен ремонт. Притесненията обаче са, че при топенето на снеговете ще има отново пълноводие на река Русенски Лом, а основите на моста са във водите й. Хората се страхуват, че съоръжението може да рухне и да стане още по-голяма беля.