Пътят Русе-Бяла е най-опасен в България, сочи оповестената вчера специална карта на МВР, създадена, за да покаже на министерството къде трябва да се съсредоточат най-големите усилия на Пътна полиция за спасяване на човешки живот.
Отговорът на поредната мрачна констатация ще бъде насищането на пътя с полицейски автомобили с мобилни камери.
Те ще следят за спазването на скоростта и правилата за движение, съобщи директорът на ОДМВР ст.комисар Теодор Атанасов.
Изключително натоварената 50-километрова отсечка, която обслужва поне 90% от трафика за и от Дунав мост, но все не може и не може да дочака превръщането си поне в скоростен път с по две платна във всяка посока, за поредна година държи убедително първенството по трагедии. През 2016-а там са регистрирани 246 произшествия с 8 убити и 89 ранени. Следва магистрала „Хемус“ с 266 катастрофи, при които няма загинали. Едва на трето място е участъкът Симитли-Кресна, който националните телевизии отразяват като по команда при струпването на почивни дни, за да посъчувстваме всички колко е тежко на софиянци да отидат и да се върнат от Гърция. Там са станали 60 инцидента със 7 жертви и 26 ранени.
Засега анализът показва, че в повечето случаи причина за пътнотранспортните произшествия е скоростта, следвана от неправилното изпреварване, посочи ст.комисар Атанасов. Затова свободните патрулки на КАТ вече дебнат безумците по пътя русе-Бяла с камери, което ще се превърне в ежедневие след получаване на новите седем полицейски автомобила за нуждите на сектора и подсигуреният за тях двоен лимит гориво. Очаква се това трябва да се случи в края на месеца. В КАТ вече са назначени и нови шест служители, така че униформените на пътя също ще се увеличат двойно.