Бившият треньор на баскетболния „Дунав“ Николай Господинов, който продължава да поддържа жива връзката си с Русе, работи от миналата година за Академията в испанския клуб „Жирона“. Репортер на „Утро“ разговаря с Господинов за испанските му баскетболни делници.

- Николай, какво ново при тебе?
- Тренировки всеки ден по два пъти. Другото са мачове. Академията върви много добре. След Нова година дойдоха 12 нови играчи и моята задача е да ги приспособя по-бързо към европейския стил на игра. Имаме аржентинец, двама англичани, канадец, еквадорец, седем американци.
- Как те прие клубното ръководство?
- Явно са доволни от работата ми, защото първоначалният ми договор беше 22 декември, но след този срок се срещнаха с мене и ми предложиха да го удължат до 25 юни. Трудничко е да изградя дългосрочен план, защото текучеството на играчи е голямо. Почти всяка седмица идват нови и нови баскетболисти. Някои от по-старите подписват, други, каквато е стратегията на Академията, се продават.
- Какви са условията за работа, тъй като добрата стара зала „Дунав“ например отново протече през зимата? 
- Условията са на високо професионално ниво. Тренираме в зала за 5500 души, налице са фитнес, възстановителен център, физиотерапевт, кондиционен треньор, просто няма от какво да се оплача.
- Как минава свободното време?
- Няколко пъти гостувах на Александър Везенков в Барселона. В петък ще бъда на „Барселона“-“Галатасарай“, мач от Евролигата. Радвам за Везенков, той израсна много. Медиите в Испания сипят суперлативи за неговото представяне. В последния мач вкара 20 точки и вече е с важна роля в отбора. 
- Следиш ли какво става в България?
- Разбира се. И в България, и в Русе. Радвам се за младите в „Дунав“ и за победата им срещу ЦСКА. Видях на снимки от този мач в залата авторите на успешния проект „Дунав 8806“ - Свилен Иванов, Красимир Трифонов, Иван Иванов. Това са хора, които знаят как се прави шампионски отбор. Надявам се с тяхна помощ и от Община Русе „Дунав“ да се завърне по-скоро в НБЛ. Пожелавам успех на отбора, на треньора, на Младен Ганчев, който според мои сведения, е единственият спонсор в момента.
- Явно „Дунав“ продължава да лежи на сърцето ти?
- Винаги ще съм отворен за отбора и Русе. Ще помагам с каквото мога, защото никога няма да забравя откъде тръгнах в треньорската професия. Няма как да забравя никога златния дубъл с „Дунав 2007“ през сезон 2010-2011 година. Аз имам несвършена работа с „Дунав“. Рано или късно ще направя това, което не успях преди.