Гражданите да не позволяват на мобилните оператори да използват отпадането на роуминга в Европейския съюз като основание за преподписване на действащите им договори, предупреди Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Той обясни, че когато потребителите имат безсрочни договори, не могат да бъдат принуждавани да ги преподпишат с какъвто и да било аргумент.
Експертът съветва хората да приемат единствено по-благоприятни условия и да внимават с какви срокове се обвързват. КЗП ще следи предварително дали мобилните оператори ще създадат съответния алгоритъм, който да позволи прилагането на новите разпоредби така, че да не се стига до срещани в миналото нелоялни практики.
Комисията предлага да е домакин на дискусия между КЗП, операторите и компетентните институции, която да спомогне за по-бързото решаване на още един актуален казус - този с по-скъпите SMS-и на кирилица.
Това, което ние можем да направим, е да се произнесем за наличие на нелоялна търговска практика и да апелираме въпросът да бъде решен бързо и в полза на потребителите, обясни председателят на комисията.