Дори един градус по-ниска температура през зимата вдига сметката за ток с 10%. Това са установили експерти на ЕВН- България и то важи с особена сила за районите, в които отоплението е предимно чрез електричество, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

В града под тепетата има развита топлофикационна схема, към която от тази година влязоха нови 30 000 битови потребители, така че увеличението на фактурите усещат най- вече битовите абонати, които разчитат предимно на ток. Те са 18%, със 7 повече от миналата година и техните сметки за януари ще бъдат най- дебели. Средната фактура за подобен род пълно обслужване е 263.50 лв., със 17.5 лв. повече в сравнение с януари 2016. Увеличение има и при другите абонати, които потребяват съвсем малко - до 300 kWh ток и другите, които са под прага за 1000, но там то не е така забележимо.

Въвеждането на дистанционни електромери и частично на дистанционно топломери сериозно е ограничило кражбите на ел и топло енергия, съобщиха от дружеството. През миналата година в графата " кражби" фигурират стойности като 289 000 лв. за Пловдив и 1 046 000 за Пловдив област. Тези загуби не се поемат от клиентите с текущи сметки, обясниха от ЕВН, хората плащат точно това, което потребяват. В тази връзка проблемите, с които беше прочуто Столипиново преди години, днес не съществуват. В ромската махала отоплението е предимно на ток, но събираемостта е на 100%. По подобен начин, увериха от дружеството, стоят нещата с общо 30-те ромски махали, обслужвани от ЕВН в целия му район. В периода 2015-2016 година ЕВН- България има 1.5 млрд. лв. инвестиции в Югоизточна България- сред тях са 19 660 км нови и ремонтирани електропроводи, 2433 нови трафопоста и възлови станции, 585 000 дистанционни електромера.

Намаленият технологичен разход от 20% на практика е равен на ел. енергията, потребявана от град като Пловдив в два от най-студените дни на годината. За тази година пикът е бил на 9 януари, тогава в националната мрежа е влязла ел енергия от друга инвестиция на ЕВН- когенерация. През декември 2016 потреблението е с 19.4% по-високо в сравнение с декември 2015, а същото сравнение за януари сочи 22.4% ръст. Спрямо предходния месец този януари е довел до 38.3% по-високо потребление на ток.

Най- икономичното отопление си остава топлофикацията, а в момента методът си връща челното място заради различни показатели и в Европа. Един от тях е грижата за екологията. Тази година 30 000 нови битови клиенти са включени към парното в Пловдив, това елиминира отопление с дърва и въглища, което води до най- големия замърсител на въздуха - фините прахови частици. Сметките за парно за най-студения месец от много години насам също ще са по- високи, но в никакъв случай колкото на най- големите потребители на ток. През годината, в която беше обявено и либерализиране на пазара, само 252 от общо 1.5 млн. абонати на ЕВН са избрали друг доставчик, стана ясно от брифинга днес. В клиентските центрове в цяла Югоизточна България са постъпили 237 жалби и сигнали за фактури, 73 от тях са от област Пловдив.