Известният русенски художник със знаковото име Николай Русчуклиев ще открие своя изложба на 10 февруари в Художествената галерия. Роденият в Плевен като Николай Николов живописец през 2017-а ще навърши 85 години. Преди датата на рождения си ден той ще зарадва ценителите и многобройните почитатели и приятели с новите си работи, които ще подреди в града, чието име е приел за своя творческа фамилия. 
Това ще бъде и първата самостоятелна изложба в галерията на един от юбилярите за тази година. От края на миналата седмица в централната зала на РХГ русенци могат да разгледат картини, графики и малки пластики на автори, от рождението на които сега се навършват юбилейни или кръгли годишнини. Сред тях са немалко русенци - като Стефан Кацаров, който ще празнува 70 години, покойният Никола Терзиев-Желязото /80 години от рождението му/, рано отишлият си от този свят Цветко Цветков /85 г./, Кънчо Кънев, Огнян Балканджиев, напусналия ни без време Пламен Монев, Диляна Монева, Веселка Дойчинова и други.
В изложбата посетителите ще видят също творби на автори, които по един или друг начин са свързани с Русе като Ненко Балкански, Васил Стефанов-Чилито, Златка Дъбова, Никола Николов, Жак Авдала, Анета Драгушану, Лев Балкинд, Калина Тасева, Петранка Кац и много други. 
През юли предстои да се направи самостоятелна изложба на починалия внезапно преди година Пламен Монев. Месец по-късно свои нови творби ще представи пред русенци Кънчо Кънев, който от години живее в Холандия.