Вероятно тази седмица Реформаторският блок ще обяви формациите, които влизат в него. Сред тях са такива, доказали се на избори с влиянието си. Това съобщи Станимир Станчев, член на Националния координационен съвет на Реформаторския блок и областен координатор на СДС на сбирка, посветена на 20-годишнината от събитията през зимата на 1997 година. Тогава след ужасяваща хиперинфлация и мощни протести правителството на Жан Виденов бе пометено, а БСП в лицето на посочения като кандидат за премиер Николай Добрев бе принудена да върне на президента Петър Стоянов връчения по конституция мандат за съставяне на нов кабинет.
На скромното честване в клуба на СДС в Русе присъстваха членове и симпатизанти на синята партия, както и участници в протестите в Русе и региона преди 20 години.
Русе беше вторият град след София, който излезе на масов протест. На 10 януари станаха събитията в парламента в София, а на 12 януари СДС-Русе заедно с нашите партньори от други малки политически сили и със сериозното участие на структурите на „Подкрепа“ излязохме на шествие, което започна от Централна гара и завърши пред Дома на културата с 6000 участници. Това бе грандиозна победа на гражданското общество. На 4 февруари протестът ескалира, не можехме да овладеем хората. Беше затворен Дунав мост. В 19.30 часа получихме новината, че Добрев в върнал мандата. Последва големия празник на площада, припомни един от бившите шефове на СДС в Русе Юлиян Гарелов.
Трудно беше в малък град като Бяла да бъдат организирани хората да се включат в събитията. Искаше се голяма смелост, където хората се познават, да се изложиш на показ и да те видят. Имаше камери... Хората преодоляха този страх, за да могат да очакват нещо по-добро, да сменят системата, каза областният председател на СДС Драгомир Дамянов.
Беше време за наивници, бях лидер на КТ „Подкрепа“, синдикатът ми помогна да израсна. Не съм доволен от това, което стана, каза Валентин Димитров.
20 години минаха много бързо. Жалко, че гражданското общество, което тогава избухна, днес вече го няма, каза Йордан Борисов, който на 13 март 1997 година встъпи в длъжност областен управител на Русе.
В срещата с медиите участва и Милан Николов, който по време на събитията е бил натоварен да следи за реда и сигурността на гражданите.