Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс предупреди Иран "да не тества решимостта" на администрацията на Доналд Тръмп, дни след като Вашингтон наложи нови санкции на Техеран заради тестването на балистична ракета.

Отношенията между двете страни се влошиха рязко, когато Тръмп встъпи в длъжност миналия месец и показа твърда ръка срещу азиатската държава.

"Иран трябва да погледне календара и да осъзнае, че има нов президент в Овалния кабинет. Ще е добре да не тества решимостта на този нов президент", каза заместникът му в интервю пред ABC News.

Още по-строгият тон дойде след като министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис обяви на пресконференция в Токио, че „Иран е най-големият спонсор на тероризма в света“.

Това повдигна въпроса дали американското правителство ще се откаже от ангажиментите, поети в рамките на ядрената сделка от Барак Обама през 2015 г. Според нея Ислямска република Иран е длъжна да ограничи ядрената си програма, ако иска освобождаване от международните санкции.

Матис и държавният секретар Рекс Тилерсон дадоха индикации, ще САЩ ще застане зад споразумението, но Пенс не е толкова сигурен в това.

"Мисля, че президентът ще направи това решение в идните дни. Той ще се вслуша във всичките си съветници, но това не значи нищо. Решимостта на този президент е такава, че Иран трябва да се засили за продължаването на техните войнствени действия“, заяви вицепрезидентът.