Овчаров е привлечен като обвиняем за две престъпления. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Арнаудова обясни, че през октомври миналата година е получен сигнал от председателя на енергийната комисия към парламента за нарушения при прехвърлянето на правата и задълженията по договор за концесия на Бобовдолски въглищен басейн, предоставени на мини Бобов дол ЕАД.

Според прокуратурата в периода 31 май 2006 г. до 26 февруари 2007 г. в качеството си на длъжностно лице и тогавашен министър на икономиката и енергетиката Овчаров не е изпълнил служебни задължения и е превишил властта и правата си като на първо място – на 31 май е дал разрешение на изпълнителния директор на Мини Бобов дол да сключи договор за наем с частното търговско дружество Ораново ЕООД и по силата на този договор за наем е получил правото да добива въглища, които са изключителна държавна собственост и добивът им може да се осъществява само от лице, което е получило съответно разрешение чрез решение на МС.

По второто престъпление през февруари 2007 г. в нарушение на служебните си задължения Овчаров не е създал необходимата организация и без да са налице изискванията, е предложил на МС невлязъл в сила концесионен договор на Мини Бобов дол да бъде сключено допълнително споразумение. Това според прокуратурата е сторено в нарушение на решение на МС от февруари 2007 г. Мярката му за неотклонение е подписка.

БГНЕС припомня, че Овчаров е сред четиримата обвиняеми по делото „Белене“. Софийска градска прокуратура го обвини в безстопанственост. Според обвинението в края на месец ноември 2006 г. като министър на икономиката и енергетиката и принципал на НЕК, той не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и на Мардик Папазян - изпълнителни директори на НЕК, при сключването на Споразумение от 29 ноември 2006 г. с „Атомстройекспорт“. Щетата според прокуратурата е за 193 189 000 евро.