Емилиян Онуфриев разглежда в сайта „БГ Футбол“ темата за трансфери на футболисти от нашата Първа лига в чужбина и специално на Джонатан Кафу от „Лудогорец“. Заради интересната гледна точка „Утро“ публикува коментара му със значителни съкращения.

Баламите в Европа не са толкова колкото в Далечния Изток. 
Кафу е играл в 16 български мача. Вкарал е 7 гола, два срещу отбори от първата шестица. Два пъти се разписа срещу „Верея“. Най-важният му гол е срещу „Локомотив“ /Пд/ у дома. 4 от попаденията са в Разград.
Добавяме и коефициента на Първа лига. Той я подрежда сред аутсайдерите в Европа. Така че добрите игри срещу слабаци не качват много реалната цена.
На бразилеца му бе необходима година, за да убеди, че е добър играч. В Европа за 10 милиона евро трябва да се случи веднага.
Нападателят е с 12 евромача и 4 попадения, две на „Цървена звезда“. Представете си до ЦСКА във „В“ група да сложим и „Левски“. Това е положението в сръбската Суперлига - „Звезда“, „Партизан“ и останалите. Лига, в която „Пирин“ би бил вечен участник в евротурнирите.
Останалите голове на бразилеца са срещу „Базел“ и „Арсенал“. Звучат добре за всяка визитка.
Срещу това „Лудогорец“ иска 10 млн. евро. При реална цена 2,5 пъти по-малка. Не казваме, че няма как да стане, но... Трансферният пазар не е бостан, каквото сравнение чух наскоро. Човекът прави каквото може, но от България няма как да излезе трансфер за 10 милиона. Поне не и в този момент.
„Лудогорец“ ще изиграе още най-много 4 мача в Европа. Съперниците няма да са от класата на „Звезда“ и „Базел“. Ако пък „Копенхаген“ отстрани „орлите“, Европа ще забрави за Кафу до лятото.
Единственият стойностен изходящ трансфер на „Лудогорец“ срещу някакви пари е на Кайсара, който отиде в „Шалке“. И много скоро стана ясно, че „Аугсбург“ не е „Монтана“.