Около 20 са внесените до момента сигнали до Окръжна прокуратура-Русе във връзка с редица установени нередности в общинската администрация на Ветово. Последните са от началото на годината и са свързани с обществените поръчки на общината, но все още нямаме реакция. Надяваме се прокуратурата да обърне внимание на това, което се случва в община Ветово, защото абсурдите са действително потресаващи и те не са от сега. Това казаха на пресконференция вчера председателят на общинския съвет в градчето д-р Мехмед Мехмед, неговият заместник Димитър Денев и общинският съветник от ГЕРБ Пламен Пенчев. 
На 9 януари е обявена процедура за зимно поддържане, като старият договор за снегопочистване е изтекъл на 31 декември 2016 година. През целия януари беше неясно на каква цена, кой и в какъв обем изпълнява тази дейност. До момента все още няма подписан договор. Това е предпоставка за груби злоупотреби с публични средства, коментира Пенчев. 
По думите му другата фрапираща обществена поръчка е за санирането на училището във Ветово. При първата обявена процедура са се явили 17 фирми, но всички са били отстранени. Втората обществена поръчка е с абсурден срок на изпълнение от 70 календарни дни, като ремонтите трябваше да приключат между Коледа и Нова година, но продължават и досега. Освен това е подписано допълнително споразумение с допълнителен обем работа на стойност 34 000 лева, допълни Пенчев.  
Общият размер на финансовата рамка за тази година, която е одобрена и гласувана на сесията в понеделник, е на стойност 8 889 652 лева, което е с около 370 000 по-малко от предварителната рамка, подадена от кмета Георги Георгиев. От приходната част общинският съвет е изключил продажбата на сгради и земеделски земи с цел впоследствие всяка сделка да бъде разгледана и при необходимост одобрявана от общинския съвет, каза д-р Мехмед. 
При дебатите около 10 часа на комисии и малко повече от 12 часа на самата сесия общинският съвет разгледа бюджета по всички параграфи подробно, бяха чути желанията и исканията на кметовете на населените места и директорите на детските градини и училищата, като сме се съобразили с всички. Кметът не присъства на комисиите и на сесията и не успя да защити нито една от цифрите, които беше предложил в първоначалния проект, обясни председателят на общинския съвет.
Основната корекция е в капиталовата програма на общината, която общинският съвет е увеличил с около 200 000 лв. за сметка на текущите разходи. Частта, заделена за граждански договори, е преразпределена във външни услуги, като д-р Мехмед уточни, че това е с цел да се прекрати порочната практика с назначаването на хора на граждански договори за по-дълъг период от 4 месеца.
За кмета перфектната ситуация е да няма приет бюджет, а това той използва, за да настройва общественото мнение срещу дейността на общинския съвет. В такава ситуация един кмет изразходва средствата безконтролно, свободно и на практика без санкция, коментира председателят на общинския съвет, който прогнозира, че кметът ще обжалва бюджета.
По отношение на действията на кмета Георгиев Денев посочи, че те се охарактеризирит като на самозабравил се местен феодал.