Нана Гладуиш - телевизионната водеща и създателка на фондацията, която помага на жени с онкологично заболяване на гърдата „Една от осем“, успя да намери ключ към сърцата на всяка от близо петдесетте жени, дошли на среща с нея. Инициативата за сбирката бе на управителя на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров и бе посветена на Световния ден за борба с рака - 4 февруари.
Аз съм една от вас и зная за всичко, през което сте преминали или ви предстои да преминете. Бъдете сигурни, че не сте сами, че сме цяла армия и сме толкова силни, че можем да победим това заболяване, каза Нана и покани русенските си сестри по съдба да споделят с нея и съмишлениците й от фондацията всичко, което ги тревожи. От тази фондация аз стотинка не съм взела, няма и да взема - това е моят десятък, че съм жива и убеждението, че когато си получил шанс, трябва да дадеш шанс, откровена беше Нана.
Русенските жени споделиха огромното си желание да имат център, където да се събират и да говорят както със специалисти, така и с хора със същата диагноза. Д-р Кожухаров припомни, че Университетската болница е предоставила напълно безвъзмездно помещение, но то се нуждае от ремонт, а пари за такъв няма. Ако всеки русенец даде по 2 лева, такъв център за подкрепа на онкоболни и техните семейства ще има, категоричен бе хирургът.
Милена Попова от русенския клон на женската доброволческа организация „Сороптимист“ обяви, че в момента се набират средства и за апарат „Лимфна преса“, с който да се прави безплатен масаж /лимфен дренаж/ на ръката на жени, претърпели операция за рак на гърдата. Сумата от 1300 лева засега е наполовина постигната, търси се и рехабилитатор, който ще прави това безплатно.
По време на срещата се чуха лични истории за химиотерапия, за перуки, за хормонални лечения, за добри лекари и за тежката битка, в която никой не бива да бъде оставен сам под огъня на рака.