Флорин Николае Жяну – министър на търговията и предприемачеството на Румъния, съобщи във „Фейсбук”, че подава оставка на фона на продължаващи масови протести заради промени в антикорупционните закони.

Жяну пише, че напуска министерския съвет „от етични съображения”. „Как да гледам в очите сина си, какво ще му кажа след година? Ще трябва да обяснявам, че баща му е бил страхливец и приел мерки, които не одобрява”, мотивира се Жяну, който беше министър едва 28 дни.

Жяну е член на управляващата Социалдемократическа партия, която има 154 от 329 места в камарата на депутатите. В страната продължават протестите срещу левицата заради решението на правителството да амнистира осъдени по обвинения в корупция.

Вчера на площада пред сградата на правителството в Букурещ са събраха около 50 000 демонстранти. Протести имаше в Сибиу, Тимишоара, Клуж, Галац, Яссах и други градове.

Демонстрантите се опасяват, че след одобрените от правителството промени в наказателния кодекс и указа за амнистия на затворници, на свобода ще излязат корумпирани политици и опасни престъпници.

Премиерът Сорин Гриндяну обоснова мерките с нуждата от разтоварване на препълнените затвори.

В сряда стана известно, че генералният секретар на правителството Даниел Шандру също е подал оставка на фона на амнистията. Той обвини премиера, че „превърнал обществената служба в служба за лични интереси на политици с криминални проблеми”.