Вече над две години една млада русенска компания помага на български фирми да пробият и да се утвърдят на пазара в Румъния. Фирмата е „InOut Trade“, а зад нея и продукта „RO-Mania“ стоят двама братя - Димитър и Светлозар Димитрови и тяхната съдружничка Лора. Митко, по-големият от братята, е познат в Русе като съосновател и дългогодишен директор „Маркетинг и продажби“ в „Нетуоркс България“. Брат му Светльо има значителен опит в банковия сектор. 

Започнахме този бизнес до голяма степен случайно, разказват братята Димитрови. Преди 4 години „InOut“ става партньор с лидер в куриерския бранш в Румъния SA „UrgentCargus“ /тогава само „Urgent“/. Целта е да се предложи съвместна куриерска услуга между България и Румъния на добра цена и с експресен срок. Следват две години усилено разработване на пазарите от двете страни на Дунав. Периодът на пробите и грешките приключва бързо и новите клиенти не закъсняват.  
В началото на 2015 година обаче пазарът започва да търси нещо повече от обикновена куриерска услуга. Оказва се, че много физически и онлайн търговци от България искат да стъпят на три пъти по-големия пазар в нашата северна съседка. За целта търсят правни и счетоводни консултации, маркетинг, превод на сайтовете, кол-център за обслужване на румънски клиенти, следпродажбено обслужване отново на румънски език, складови площи за управление на поръчките и т.н. Изобщо всичко, свързано със старта, разработването и поддържането на дейността и продажбите в Румъния. Така се ражда услуга „RO-Mania“, която обединява всички изброени по-горе на едно място. 
Просто дадохме това, което пазарът търсеше, казват братя Димитрови. Първото представяне на концепцията става през миналата есен, когато с шумен успех протича  организираната от „InOut“ в партньорство с Българо-румънската търговско-промишлена палата конференция „Румъния - мисията възможна“. Над 100 фирми слушат повече от 6 часа лекциите на успешни бизнес модели от различни браншове от двете страни на моста - при това безплатно. 
Рядко безплатните събития са толкова успешни. Повечето участници са търговци по природа и да не заплащат за добавената стойност, която получават, е против убежденията им, казват с усмивка двамата братя.
Към датата на събитието 15 фирми вече ползват успешно услугата, макар че тя още си няма дори име. Бизнесът обаче иска да затвори целия организационен и маркетингов цикъл на едно място и по този начин да спести време и средства при налагане на продуктите си на чуждестранния пазар.
Решихме, че е време да легитимираме този чудесен продукт и да му дадем достойно име. Той вече беше достатъчно добре оформен, но без собствена идентичност. Затова го кръстихме „RO-Mania“, а към нас се присъедини надежден партньор, който да ни помага за част от услугите и за популяризирането им, спомнят си братя Димитрови. 
Партньорът е „Медияпост Хит Мейл България“ - агенция за директен и дигитален маркетинг, част от групата на френските пощи, която има представителства и в Румъния, Испания, Португалия и Виетнам. Изпълнителният директор за България Христо Радичев разбира, че „Медияпост“ е липсващото звено в „RO-Mania“. Компанията има екип от доказани маркетинг специалисти в Румъния, който е отлично запознат с тенденциите и спецификите на пазара.
Христо и екипът му добавиха още повече стойност в услугата. Те се заеха с популяризирането й, както и с обслужването на клиентите й в областта на маркетинга. В днешно време без съвременен маркетинг всяко начинание е обречено на неуспех. С него и колегите му сме сродни души, бързо станахме перфектен тандем. Това е като сериозните връзки - или се получават веднага, или винаги измъчват и двете страни, споделя Митко Димитров.
Нещата тръгват повече от добре, клиентите се множат дори без услугата да се рекламира активно в публичното пространство.
Бизнесът днес е много повече от динамичен. Той се ражда, развива се бурно и продължава да расте, понякога в рамките на дни. Така и ние решихме, че щом това е възможно в посока България за Румъния, е време да го активираме и от Румъния за България. Колегите от Румъния веднага се съгласиха. Това обаче отключи и следващия въпрос - Защо не и Гърция, че и други държави? Фокусът ни беше върху онлайн магазините, които най-лесно могат да се възползват от пълния набор от услуги. Затова „RO-Mania“ логично прерасна в „Balkan еCommerce“, разказва Светльо Димитров. 
Цялата концепция ще бъде представена на 30 март по време на целодневна конференция в София, организирана от „InOut“, „Медияпост Хит Мейл“, Българо-румънската търговско-промишлена палата и „Метрика“ - агенция, специализирана обслужването на клиенти и поръчки за промоционални кампании и е-магазини, част от групата на „Медияпост“. 
На въпроса не се ли притесняват толкова публично да разкриват идеите си, партньорите отговарят: Всеки може да ти открадне идеята, но никой не може да ти открадне знанията. Ние вече имаме лош опит от „колега, който допуснахме близо до нас. На когото разкрихме всички подробности за модела ни и ноу-хау, за да работим заедно. Той реши да се възползва от всичко на готово и да го прави симетрично и сам - пожелаваме му успех, както и да научи от нас, че в бизнеса няма правила, но има етика и респект. Винаги сме били открити с клиентите си и сме се опитвали да сме партньори не само по отношение на основната ни специализация, но и с допълнителни контакти и съвети. Затова те ни ценят. Лоялността и етиката в бизнеса за съжаление са все по-рядко срещани качества. Затова трябва да държим на ценностите, които ни позволиха да се развием толкова много. Факт е че когато непрекъснато добавяме иновации и нови услуги в портфолиото си, няма как да се притесняваме от каквато и да било конкуренция, напротив тя е градивна, защото в крайна сметка ние ще станем по-добри, а клиентите ще получат по - голямо качество“, казват Димитър и Светлозар Димитрови.