Английската гимназия „Гео Милев“ и основните „Любен Каравелов“ и „Иван Вазов“ са русенските училища, които кандидатстват за статут на иновативно училище, стана ясно от съобщение на официалния сайт на Министерството на образованието и науката. Общо 203 училища от цялата страна са подали такива заявки, съобщават от МОН и припомнят, че нестандартните подходи се прилагат в три посоки: нов или усъвършенстван начин на управлението на училището, промени в учебния план и нови учебни предмети, както и програми и планове, съчетани с модерни методи на преподаване.
Бройката от три училища е малко изненадваща за град като Русе, тъй като тя го прави сравним с Хасково и Плевен, които също имат заявки от 3 училища. В София и областта общо за този статут кандидатстват 80 учебни заведения, в Пловдив и Варна - по 16, в Бургас - 14, Стара Загора - 12, Велико Търново - 10. В Разград, например, кандидатите за модерни методи на преподаване и нестандартни подходи са 6, дори в Шумен те са повече от русенските - 4. С по-малко от Малката Виена са само Благоевград, Кюстендил, Перник, Търговище и Ямбол - с по 2 училища, с една заявка се е представил Смолян, а в Силистра никой не е пожелал иновативност. На какво се дължи това и доколко въобще заложената в новия закон за образованието идея за „иновативност“ е стойностна и ефективна, тепърва предстои да се види. 
Сега предстои постъпилите проекти първо да получат оценка в регионалните управления по образованието, след това ще ги разглежда обществена комисия, която до 28 април ще направи списък и ще го внесе в Министерски съвет за одобрение на иновативни училища. Кой е включен в списъка, ще стане известно на 31 май, уточняват от МОН.