В средата на месец март в Русенския университет предстои изпит за установяване нивото на владеене на чужд език, който е първи етап в селекцията на студенти за мобилност по програма Еразъм+ за следващата академична година. Резултатът от този изпит и успехът от следването са два от критериите за осъществяване на обучение или практика в страни от Европейския съюз.

Между 80 и 100 студенти всяка година пътуват в държави от ЕС, за да учат или да практикуват знанията си, а за изминалата академична година от програма Еразъм+ са се възползвали 87 студенти и са осъществени 123 командировки на преподаватели от Русенския университет. Сред най-предпочитаните за мобилност страни от русенската академична общност са Германия, Белгия, Турция, Испания и Чехия.

Освен с европейските висши училища, към които има традиционно висок интерес, Русенският университет има възможност да обменя студенти и млади учени със страни извън Европейския съюз. Университетът е на първо място в България с одобрен бюджет от над 450 хиляди евро за мобилност по Еразъм+ със страни извън ЕС. Пет държави приемат наши студенти, докторанти и преподаватели и изпращат свои студенти и млади учени в Русе – Армения, Китай, Грузия, Русия и Палестина. През миналата академична година 10 студенти и докторанти от Армения, Китай, Албания и Казахстан бяха на обучение в Русенския университет, а един русенски докторант отиде в Китай, за да обогати знанията си. Признание за изключително успешната работа на екипа на висшето училище е и националната награда за успешна работа по програма Еразъм+, получена в края на 2015 година.

Новото тази година е, че за пръв път ученици от последните класове на гимназиите ще могат да проверят знанията си по чужд език в Русенския университет, като този изпит и получената на него оценка ще се признават при кандидатстване за мобилност по програма Еразъм+ в Русенския университет. Резултатите важат две години и ще могат да се използват при желание от младежите, когато се запишат за студенти в университета. Първата възможност за обучение в чужбина се предоставя във втори курс, когато студентите вече са се ориентирали в академичната среда и са направили избора си за страна, в която да учат.