С пожелания за успех в изпълнението на бюджета, който бе определен като балансиран, активен, амбициозен, стабилен и с много добри параметри, общинските съветниците гласуваха бюджета от 124 684 755 лева за 2017 година на извънредната сесия вчера. Най-важният финансов документ беше приет въпреки съпротивата на групата съветници от БСП, които още миналата седмица обявиха, че няма да го подкрепят.  
Традиционно шефката на общинската дирекция „Финансово-стопански дейности“ Емилия Пенева представи подробно рамката на бюджета, който преди това бе обсъден във всички комисии. Старт по обсъжданията даде Галин Григоров, който попита за какво ще се изразходват близо 5 млн.лв., които са заложени в други разходи. Впоследствие стана ясно, че това са очакваните средства от приватизация и от продажбата на Хлебозавода, ако сделката се реализира.
Същинската критика по финансовата рамка дойде от червения Александър Неделчев
който посочи, че това е бюджет на увеличените данъци и такси, на влошените условия за бизнес и на излитащия свободен дух, като обърна внимание на нарастващите отчисления по закона за управление на отпадъците и намалената държавна транспортна субсидия. 
Въпреки че обикновено Пенева обобщаващо отговаря на всички поставени въпроси и дава подробни разяснения след изказванията на съветниците, този път кметът Пламен Стоилов веднага отговори на Неделчев. 
За нас е важно да работим за гражданите. БСП си мислят, че ще станат управляващи и тук е национален парламент. Хванах само две лъжи в изказването на Неделчев, но предполагам, че има и други, каза Стоилов. Той подчерта, че общината е защитила интересите на превозвачите и е поискано обяснение от транспортното и финансовото министерство защо в четвъртото тримесечие не е изплатена субсидията. 
Стоилов обясни също, че програмата за компостираща инсталация в цялата страна е спряна и по нея не е допусната нито една община. При новите условия компостиращи инсталации ще изградят само малките общини, а големите ще правят анаеробни инсталации, като община Русе е одобрена за такава. С факти не може да се лъже, както го правите безогледно, категоричен бе кметът и определи като нахалство да се заблуждават гражданите. 
По време на обсъжданията стана ясно, че до момента 1100 човека повече в сравнение със същия период на миналата година са си платили местните данъци и такси и няма проблеми по отношение на събираемостта.
Когато става въпрос за интересите на Русе, това е над всичко
Да не искаш да гласуваш бюджет, който от всички години в периода на управлението ми е най-добър, означава, че саботираш прогресивното и бързо развитие на Русе. Този бюджет е на русенци и заедно трябва да го управляваме правилно и целесъобразно, каза Стоилов. 
Неделчев продължи диалога и отбеляза, че когато наричаш фактите лъжа, те не стават по-малко факти. Той изнесе информация защо проектното предложение за компостиращата инсталация не е прието и подчерта, че не е получил информация защо транспортната субсидия е орязана, въпреки че на една от комисиите Пенева и зам.-кметът Наталия Кръстева му отговориха. Както „Утро“ писа, тогава те обясниха, че общината е лишена от 214 000 лева субсидия за последното тримесечие за сметка на други общини, които имали по-голяма нужда. 
Заричам се да не кръстосвам шпаги с вас, защото сте слаба ракия, но няма как да се търпи да се лъже така нагло. Всеки ден аз приемам критики и, за разлика от вас, аз реагирам веднага, каза кметът, като подчерта, че никога не е реагирал остро и емоционално на градивна критика. 
Не мога да скрия огорчението си, защото всички, независимо от коя партия сме, работим за нашия град, коментира пък Никола Михайлов от БСП. 
След емоционалния диалог, тонът се успокои, а
дискусията се завъртя около темата за бездомните кучета
като стана ясно, че сумата от 339 000 лева за приюта е минимумът, за да се осигури това, което искат хората. Кметът подчерта, че не може кучетата да се държат гладни или едва ли не да ги унищожаваме, както и че през последните няколко години популацията драстично е намаляла. 
Ние сме в една и съща лодка - бъдещето на Русе, отбеляза Нина Крушева от ВМРО, която всъщност подхвана темата с парите за приюта. Тя подчерта, че според нея разходите за кучетата не са много, но разходите за култура и спорт са малко. Нейните анализи сочат, че увеличението на бюджета се формира основно от увеличените данъци. 
Отношение по темата с бездомните кучета взе и д-р Теодора Константинова от Реформаторския блок, като отбеляза, че помни какви средства са се отделяли от предходни общински съвети, но не е имало никакъв ефект. Кучетата вилнееха по улиците, хапеха хора, сутрин се страхувахме кого ще срещнем и не бива да си затваряме очите. Глутниците по улиците ги няма и се върши нещо по-ефективно, каза тя. 
Похвално в тази посока бе и изказването на Иво Пазарджиев от ВМРО, който също подчерта, че има резултат при овладяване популацията на кучетата, а делата за ухапвания от кучета са намалели. 
Кметът Стоилов пък определи изказването му като второто точно и премерено на вчерашната сесия от групата съветници на ВМРО. 
Последваха и похвали към финансовия документ и към екипа, който го е изготвил. 
Общинска администрация работи добре с цел подобряване условията на живот, като в почти всички дейности има увеличение. Това е стабилен бюджет с много добри параметри и съм доста изненада от критиките, каза Йорданка Даневска от ГЕРБ. 
Документът излъчва старание и професионализъм от страна на общинската дирекция по финанси, а бюджетът е много амбициозен, беше оценката на Велизар Павлов от Реформаторския блок. Той отново повдигна темата с
нетърпимата ситуация и липсващото осветление около „Джъмбо“
Винаги съм защитавал позицията, че за да вървят нещата в общината, трябва да има стабилно правителство. Решението за този проблемен и опасен участък е кръгово кръстовище с всички останали елементи, но не е законосъобразно да се изразходват средства от общинския бюджет за изграждане на подобно съоръжение на републиканска пътна мрежа, обясни Стоилов. Той изрази надежда, че новите депутати ще милеят с цялото си сърце за Русе и приоритетите за региона ще се осъществяват, сред които са също пътят Русе-Бяла, тапата на Дунав мост. 
Като амбициозен определи бюджета Мирослав Славчев от Атака и допълни, че тази година няма да правят никакви предложения по него.
Няма как да не се подкрепи бюджет, в който има завишение по всички пера. Той е балансиран и активен, каза Бедрос Пехливанян от ГЕРБ.  
След продължилите около два часа обсъждания и разяснения
бюджетът беше приет с 35 гласа „за“, 6 „против“ и 6 „въздържали се“
а след гласуването кметът благодари на преобладаващото мнозинство за подкрепата. 
Надявам се заедно да изпълним тази изключително тежка програма, която залагаме и планираме, и която ще преобрази тотално града. Вървим с добро темпо, обединени и вярваме, че Русе ще остане град лидер не само в региона, а и в национален мащаб, каза Стоилов.