Осем месеца затвор получи последният от групата 48 бежанци от Ирак, открити на 30 декември в камион на ГКПП „Дунав мост“ при опит да преминат нелегално границата ни с Румъния. 
Заха Дзхабал е признал вината си пред Районния съд в Русе и подписал споразумение с прокуратурата, но за разлика от другите негови сънародници от камиона, които се разминаха с условни присъди и глоби, той отива в български затвор. Причината е, че и преди е бил осъждан за същото престъпление. На 2 февруари същата година той бил засечен на граничния пункт „Капитан Андреево“ при опит да напусне страната в посока Турция. Сега присъдата си Заха ще трябва да изтърпи при първоначален строг режим. Освен това съдът наложи на бежанеца и глоба от 100 лева. Освен Заха, и още един иракчанин от същия камион е наказан със затвор, защото е с втори опит за нелегално напускане на страната. 
В ареста са шофьорът на камиона Никола Николов и спътникът му Димитър Генадиев в очакване да приключи досъдебното производство и да бъдат изправени пред съда по обвинение за трафик на хора. Първоначално двамата твърдяха, че не са имали представа, че в каросерията на камиона има хора вместо шоколадови бонбони. Николов бил шофьор към пловдивска фирма, но от месеци нямал работа. Познат му предложил да вземе злополучния пломбиран камион от паркинг в София, да го закара до паркинг в Унгария и да го остави там срещу сумата от 500 лева. Генадиев пък тръгнал да се разходи.
Съвсем различни са нещата според иракските бежанци. Според някои от тях камионът е спирал няколко пъти по пътя от София до Русе, отваряли се вратите на каросерията, за да влезе вътре въздух. Прокуратурата също смята, че двамата задържани са действали по добре отработена схема.