Поставихме сигурността на нашата външна граница във всички аспекти. Имаме пълното разбиране за проблемите. Очаквам още по-голяма помощ.

Това заяви българският президент Румен Радев след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел, където държавният глава е на работно посещение.

Туск е обещал по-голяма подкрепа за охраната на границата на страната ни. Според Радев Туск дори поискал от българския президент при следваща среща да представи конкретни неща.

В разговора е станало дума да бъде ускорено решаването на проблемите за реадмисия. Ревизията на Дъблинското споразумение да не прави държавите в периферията да се превърнат в бъдеще в буферни зони, каза Радев.

В бъдеще ще започнем работа по иницииране на едно оперативно планиране, за да може в случай на рязко повишаване на мигрантския натиск към България да имаме един работен план, подчерта Радев.

Доналд Туск е оценил високо факта, че в служебното правителство има назначен вицепремиер специално за председателството на България.

Според Радев по-добре е редовно правителство да излъчи български еврокомисар след оттеглянето на Кристалина Георгиева, но при нужда това може да направи и служебно правителство.

В делегацията на президента са служебният вицепремиер по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната Стефан Янев, служебният вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018 Деница Златева и служебният министър на външните работи Ради Найденов.