5711 свободни работни места са били обявени за цялата минала година в Русе. Местата са с 1531 повече, отколкото са били през 2015 г., съобщи вчера директорката на русенското Бюро по труда Галина Димитрова. На първичния трудов пазар - тоест, в реалното производство и икономика на града, местата са били 4693, останалите 718 са били по програма „Развитие на човешките ресурси“. 
В същото време всички постъпили на работа от регистрираните в бюрото са 4118 души, като от борсата са съдействали да се устроят на работа 3096 човека. 
Иначе казано, излиза, че близо 1600 от обявените свободни работни места така са си останали незаети. 
Вярно е, че голяма част от тези места са останали вакантни, потвърди директорката на Бюрото по труда. Според нея основната причина за това са отказите. От една страна, отказите на безработни да заемат едно или друго място, което им е препоръчано, тъй като не ги устройва заплатата, работното време или други условия. От друга страна, което е по-тревожно, просто се оказва, че няма достатъчно квалифицирани кадри за специалностите, от които имат нужда русенските фирми, обясни Димитрова. 
Най-търсени продължават да бъдат основно две професии: стругари и шивачи, уточни шефката на бюрото. Директорите на големи предприятия в Русе наскоро били тревога, че стругарите и заварчиците при тях са вече на преклонна възраст, а млади хора не идват. Много работодатели вече предлагат допълнителни бонуси за работниците, осигуряват транспорт и общежитие, но пак не могат да намерят хора, каза Димитрова. Според нея проблемът допълнително се усложнявал и от това, че родителите не искали децата им да учат за стругари, дърводелци и други „прости“ специалности. 
Само през декември регистрираните безработни в община Русе са 2716, с 93 повече от ноември. През този месец на борсата са се регистрирали 476 души, от които 12 са си възстановили регистрацията. Обявените свободни работни места са били 325, а работа са започнали едва 164 човека.