До 30 дни се очаква решението на Върховния касационен съд по делото срещу бившия съдия от Районния съд в Русе Николай Стефанов. Той бе оправдан от Софийския апелативен съд по обвинение, че е искал и опитал да вземе подкуп. Вчера висши магистрати за пореден път изслушаха страните в съдебната сага.
Процесът стигна до най-висшата инстанция след протест на Апелативната прокуратура в София срещу оправдателната присъда и жалба на частния обвинител адвокат Свилен Стефанов.
Шумно започналият и постепенно затихнал процес срещу магистрата тръгна след акция на ДАНС на 14 февруари 2015 година по сигнал на бившия прокурор и действащ адвокат Свилен Стефанов. Според него съдията си поискал 1000 лева, за да не вкарва в затвора непълнолетен грабител с предишна присъда. На празника на виното и любовта преди две години бившият обвинител носел белязани 500 лева, които трябвало да предаде на съдията в замяна на по-леко наказание на провинилия се младеж. Двамата се качили в автомобила на Николай Стефанов, който бил спрян от агенти на ДАНС в центъра на Русе, без парите да напуснат джоба на оборудвания с микрофон Свилен Стефанов.
Както „Утро“ писа, Софийският градски съд осъди бившия съдия на три години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок и глоба от 3000 лева. Освен това съдът лиши съдия Стефанов от правото да заема магистратска длъжност и да упражнява юридическа професия за срок от 3 години. По-късно обаче Софийският апелативен съд не намери данни за извършено престъпление и оправда Стефанов.
Вчера висшите магистрати разгледаха протеста на прокуратурата с искане за отмяна на оправдателната присъда и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав заради допуснати процесуални нарушения. 
Дали ВКС ше постанови окончателно решение по казуса, или ще върне делото за ново разглеждане, ще стане ясно до месец.