Бившият директор на жп секцията в Русе Огнян Георгиев ще се изправи пред съда по обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. Той е един от четиримата обвиняеми за източване на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Компания в обвинителния акт, който вчера Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд, му правят доскорошният депутат от ДПС Илия Илиев, бившият зам.-министър на транспорта и бивш изпълнителен директор на НК „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) Антон Гинев и директорът на поделение „Транспортно строителство и възстановяване“ (ДП ТСВ) в Горна Оряховица Кръстю Диксоков. Антон Гинев е обвинен за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество, от което са настъпили вреди за НКЖИ и ДП ТСВ- Г.Оряховица. Той сключвал договори за ремонт на железния път по процедура на договаряне без обявление с предварително определени конкретни дружества - „Розалия ММ“ ЕООД, „Триумф“ ЕООД, „Енерджи груп 2003“ ЕООД и „Строителство и инвестиции“ ЕООД. Така е нарушен Законът за обществените поръчки, в резултат на което е нанесена щета в размер на 4 240 356 лева.
„Енерджи груп 2003“ ЕООД, „Розалия ММ“ ЕООД и „Строителство и инвестиции“ ЕООД са собственост на роднини на Илия Илиев. Той представял пред длъжностните лица предварително съставени и подписани от името на дружествата фактури за работа, която на практика не са извършили, и така в съучастие с длъжностни лица е помагал в пресвояването на 3 142 176 16 лева от парите на НКЖИ и ДП ТСВ-Г.Оряховица. За част от тези средства е обвинението срещу бившия директор на жп секцията в Русе Огнян Георгиев. Според прокуратурата той е разпоредил да бъдат преведени 998 115 лева по сметката на „Розалия ММ“, въпреки че е знаел, че работата, за която се плаща, не е извършена от дружеството. Георгиев разпореждал на подчинените си да съставят и подписват необходимите документи. Подобно е обвинението и срещу Кръстю Диксоков, който в съучастие с Илия Илиев разпоредил да бъдат изплатени на трите дружества 2 142 441,39 лв. за дейности, които били само фактурирани, но не и извършени.
Всички обвиняеми са с мярка за неотклонение подписка с изключение на Кръстю Диксоков, който е тежко здравословно състояние. Предстои Софийски градски съд да насрочи делото.