Кметицата на испанската столица Мануела Кармен сравни президента на СЕЩ Доналд Тръмп с Хитлер, съобщи в. „А Бе Се”.

Кармен остро критикува последните решения на държавния глава на САЩ за по-строга миграционна политика. Преди началото на заседание в кметството Кармен каза „Знаем, че това е законно правителство, поддържано от значителен брой граждани, но през 21 в. сме свидетели на най-голямото нарушаване на правата на човека, както е било и при правителство, което също първоначално са подкрепяли”.

За това, че Кармен е сравнила мерките на Тръмп с политиката на Хитлер, пишат също агенция ЕФЕ и в. „Паис”.

Изказването на Кармен беше подкрепено от представителите на партията „Граждани” и от социалистите. Есперанса Агире от Народната партия обаче, не се съгласи с кметицата и посочи, че не бива да се дават „уроци по демокрация от Европа, където се е родил най-лошият тоталитаризъм в света”.

Доналд Тръмп подписа два указа, единият от които е за приема на бежанци и засилване на миграционната политика. В него президентът указва на Държавния департамент и на министерството на националната сигурност да прекратят програмата за прием на бежанци за 120 дни. Тръм значително намали и квотата за прием на бежанци.

За 90 дни е преустановено допускането в САЩ на лица от страни с мюсюлманско население. Те включват Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан.