Телевизионният водещ Слави Трифонов отсега постави ултиматум пред бъдещото 44-о Народно събрание.

Трифонов и екипът му бяха инициатори на проведения през 2016-та заедно с първия тур на президентските избори референдум за изборните правила. Според шоумена единственият ангажимент и задължение на следващия парламент е безусловно да приеме волята на народа, изразена на референдума: мажоритарен избор в два тура; намаляване на партийната субсидия на един лев; задължително гласуване на избори и референдуми. След приемането на тези закони новото Народно събрание е длъжно да се разпусне, за да може народът да избере своите представители така, както пожела, заявява Трифонов.

В отворено писмо днес водещият заявява, че ще даде на новия парламент две седмици от свикването му да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от референдума. „Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права”, казва Трифинов.

„Ако постъпите правилно и в този двуседмичен срок започнете работа по промяната на законите, съобразно решенията на референдума, след това ви давам два месеца да приемете новите закони. Два месеца е достатъчно време да прецизирате и приемете конкретните законодателни решения. Ако след този срок, вие не сте ги приели и не сте ги превърнали в закон, а само сте симулирали работа, отново ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да отвоювам гражданските си права”, продължава водещият.

Той е категоричен, че това са стъпките, които ще предприеме след избора на 44-ото Народно събрание. „Какво ще направят другите два милиона и половина, които мислят като мен, не знам. Но знам, че “Съединението прави силата”. За мен обратното броене вече започна”, заключва Слави Трифонов.