Дългогодишната традиция политическите партии да преливат от пусто в празно на консултациите за състава на Районната избирателна комисия и решението кой да заеме ръководните постове да бъде оставяно в ръцете на ЦИК беше прекратена вчера. Гладко, стегнато и с ръкопляскания протекоха договорките за състава на комисията за предстоящите парламентарни избори на 26 март, а политическите сили бързо си поделиха председателското, секретарското и зам. председателското място в 13-членната РИК. 
Традиционно участниците във вчерашните консултации при областния управител Стефко Бурджиев се договориха без разногласия за председателското място, което отново ще заеме Мирослава Маркова. Тя е юрист, работи в общинския отдел „Общинска собственост“, а за президентските избори също оглави РИК. Първоначално за поста предложение имаше и от БСП, но впоследствие те го оттеглиха, като подчертаха, че държат на секретарското място. 
Сравнително гладко и без спорове преминаха и договорките за секретарското място. Амбиции за него имаха от БСП и ДПС, като конкретните предложени имена бяха на Десислава Дивчева и Зюмрюд Абазова. След като всички останали партии, които участваха в консултациите, дадоха съгласието си отново Дивчева да заеме този пост, областният лидер на ДПС Дауд Ибрям каза, че нямат нищо против, и също ще я подкрепят, но ако получат зам. председателското място. 
Очаквано именно този пост се оказа препъникамък, тъй като зам. председателските места са две, а претенции за тях имаха три партии - ДПС, Патриотичният фронт и Атака.
Галин Григоров от ПФ подчерта, че тяхната кандидатура в лицето на Александър Корфонозов е с доста опит, бил е в общински и районни комисии и ще е много полезен в тази дейност. Мотивите на Роберт Калустян от Атака за Наталия Маринова бяха идентични.
Дауд Ибрям пък подчерта, че двете партии ще се явят на изборите в коалиция и трябва да се споразумеят, а областният управител го подкрепи и допълни, че ако ще бъдат в коалиция, има логика в предложението на ДПС. Галин Григоров посочи, че няма подписано коалиционно споразумение и към момента се явяват като отделни формации. 
Подкрепата си към предложението на Патриотичния фронт дадоха от ГЕРБ и АБВ, а от България без цензура припомниха, че от ДПС за пореден път отстъпват секретарското място и трябва да се уважи желанието им. 
След един телефонен разговор Калустян съобщи, че от Атака са склонни на компромис, а решението им бе прието от другите участници с ръкопляскания. 
Останалите парламентарно представени партии - Реформаторският блок, България без цензура и АБВ, поискаха да имат само член в избирателната комисия. След продължилите по-малко от час консултации стана ясно, че председателското място ще заеме Мирослава Маркова от ГЕРБ, двете зам.-председателски са за Зюмрюд Абазова от ДПС и Александър Корфонозов от Патриотичния фронт, а секретарското място е за Десислава Дивчева от БСП. 
Съгласно схемата в 13-членната комисия ГЕРБ ще има 4 представители, БСП и ДПС по двама, а Реформаторският блок, Патриотичният фронт, България без цензура, АБВ и Атака - по един. Протоколът от консултациите беше изпратен до София по обяд, като предстои районната комисия официално да бъде назначена от ЦИК и да започне работа от 4 февруари.