43-годишният тартор на измамите във Ветово, който миналия вторник вечерта бе задържан на Централна гара след златен удар в Добруджа, остава за постоянно в ареста, реши Районният съд в Генерал Тошево в петък вечерта. Ако обвинението срещу Николай Атанасов измама в особено големи размери издържи, го чакат от 3 до 10 години затвор.
На 24 януари Николай Атанасов се представил по телефона за служител на криминална полиция и успял да подведе 68-годишна жена да съдейства с пари за „залавяне на телефонни измамници“. За целта малко преди това престъпникът пак по телефона се представил на жената като лекар и съобщил, че синът й се нуждае от спешна операция за поставяне на златни пирони в краката му за 25 000 лева. След това Николай успял да склони жертвата си да даде исканите пари на измамниците, за да могат те да бъдат задържани, докато ги вземат. 
Така „криминалистът“ заръчал на жената да увие парите, да остави пакета пред прага на входната си врата и веднага да влезе вътре, защото щяло да има стрелба. Тя приготвила 12 462 лева, 100 евро, 50 английски лири и около 19 грама златни накити и изпълнила заръката на „ченгето“. Тайничко обаче гледала през пердето на прозореца си и когато видяла, че мъж взема парите, но никой не го гони, се усъмнила, звъннала на сина си и разбрала, че е измамена. Тогава подала сигнал в полицията.
Криминалистите в Генерал Тошево веднага се задействали, показали снимки на измамници на жената и установили, че мошеникът е Николай Атанасов, който е осъждан многократно на затвор за същите деяния. Така със съдействието на служители от МВР в Разград и Русе той е задържан на Централна гара на слизане от влака от Добрич. В него са намерени всичките взети от жената пари, валута и злато плюс още 300 лева, за които е доказано, че са прибрани пътьом от 70-годишен мъж в Генерал Тошево, когото измамил, че трябват пари за капаро за радиатори.
Въз осново на събраните до момента доказателства за престъпната дейност на Николай Районният съд в Генерал Тошево прецени, че в случая очевидно става въпрос за лице с особена престъпна изобретателност и постоянна нагласа за извършване на измамливи престъпни деяния и ако до завършването на досъдебното производство той бъде пуснат на свобода, може да извърши други престъпления или да се укрие от наказателното преследване. И тъй като срещу него е повдигнато обвинение за измама в особено тежък случай и опасен рецидив, го остави на топло до сядането му на подсъдимата скамейка.
Наложената мярка може да бъде обжалвана пред Окръжен съд в Добрич.