Изпълнителният директор на ФК „Дунав“ Ивайло Петков бе определен за титуляр в идеалния отбор на „Кубан“ /Краснодар/ от 2000 година насам. Бившият футболист на „Литекс“ и „Фенербахче“ игра на два пъти за руския тим, а в най-добрите му години дори бе и негов капитан. Класацията с най-силната единайсеторка на кубанци бе направена от сайта sports.ru. Ето и мотивите на неговите автори да поставят българина в топтима на новия век.  
„Трансферът на Петков в „Кубан“ от „Фенербахче“ през 2004 година стана знаков и повратна точка, тъй като за първи път играч със статут на основна фигура в своя национален отбор дойде в лагера на кубанци. Българинът дълги години бе приеман като свой в Краснодар и независимо от едногодишното му заминаване в шампионата на Турция, се върна в клуба. В началото на 2008 година бе избран за капитан на отбора. Няколко месеца по-късно стана автор на гол номер 1000 в историята на „Кубан“. След приключването на кариерата си Петков не загуби връзката си с „Кубан“, като допринесе за преминаването на Ивелин Попов в „Краснодар“.
Самият Ивелин Попов, играч сега на „Спартак“ /Москва/, бе определен от sports.ru за най-силния футболист в историята на „Кубан“.