Руският и американският президент Владимир Путин и Доналд Тръмп проведоха 45-минутен телефонен разговор - първи между двамата след встъпването в длъжност на Тръмп.

Държавните глави обмениха мнения по важни въпроси в двустранните отношения. Те се съгласиха да работят за стабилизиране и развитие на руско-американските отношения на равноправна основа. "Отбелязана бе важността за възстановяването на взаимноизгодните търговско-икономическите връзки между деловите среди от двете страни, което може допълнително да стимулира постепенното и устойчиво развитие на двустранните отношения", добавят от Кремъл.

Друга тема бяха санкциите. По-рано тази седмица съветникът на американския президент Келиън Конуей каза, че в Белия дом се обсъжда премахването на ограничителните мерки срещу Русия. Според нея, това се прави в контекста на "подобряване на отношенията с различни чуждестранни лидери и държави".

Още по време на предизборната кампания Тръмп многократно говореше за желанието си „да се разбира“ с Москва. В същото време в Москва отбелязват, че по време на президентството на Барак Обама на руско-американските отношения бе нанесена тежка вреда, за преодоляването на която ще е необходимо време и сериозна работа.

Двамата лидери обсъдиха сирийския конфликт и ситуацията в Украйна.

Путин и Тръмп също обсъдиха сътрудничеството в борбата срещу радикалния ислямски тероризъм. Руският президент посочи, че страната му повече от две столетия е подкрепяла Америка, била е неин съюзник в две световни войни и сега гледа на САЩ като на най-важния партньор в борбата срещу международния тероризъм. В програмата на новата администрация на Белия дом борбата срещу "Ислямска държава" и други терористични групировки, са изведени като основен приоритет. В тази борба Тръмп посочва, че разчита на сътрудничеството на Русия.

Двамата са се договорили да дадат инструкции да се работи за насрочване на дати и място за лична среща, както и да поддържат редовни лични контакти.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър, съобщавайки в Туитър за началото на разговора Тръмп - Путин, публикува и снимка, на която в Овалния кабинет на Белия дом Тръмп говори по телефона, в присъствието на вицепрезидента Майкъл Пенс, помощника на президента по национална сигурност Майкъл Флин, началника на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс и ключовия политически съветник на Тръмп - Стивън Бенън.