Безработен мъж, който опитал да преведе през границата ни с Румъния бежанка от Сирия с чужд документ за самоличност, застава на подсъдимата скамейка. Ако Русенският районен съд признае вината му, Янко Я. може да прекара в затвора от 1 до 10 години. Законът предвижда и глоба от 10 000 до 30 000 лева, както и конфискация на имущество.
Янко и 35-годишната му спътница били задържани през октомври миналата година на съвместния българо-румънски граничен пункт на Дунав мост при опит да напуснат страната ни с лек автомобил „Ауди“.
Сирийката, както и стотици нейни сънародници заради дългата война в родината им, решила да избяга и да потърси спасение в Германия. Тя влязла нелегално в България през 2016 година. Получила карта на кандидат-бежанец от българските власти и била настанена в Бежанския център в Харманли. Брат й живеел в Германия и й обещал да й помогне да отиде при него. Така с нея се свързал непознат, който я превозил до Русе и я оставил малко преди граничния пункт с Румъния. Същият мъж се обадил на Янко и му предложил срещу заплащане да преведе сирийката през границата. Тъй като Янко бил безработен и се нуждаел от пари, се съгласил. Когато получил от непознатия снимка на сирийката, той забелязал, че тя много приличала на негова позната. Затова я помолил да му даде личната си карта срещу обещание да й я върне. Така на 14 октомври Янко и сирийката се отправили с колата му към границата. При проверката той представил неговата и чуждата лична карта. Служителите обаче се усъмнили, че това е документът на возещата се в колата жена, и щателна проверка категорично потвърдила това.                    У