Довчерашният директор на Русенската опера Найден Тодоров вече е директор на Софийска филхармония. Вчера, в последния половин работен ден на кабинета „Борисов“, министърът на културата в оставка Вежди Рашидов обяви на сайта на ведомството резултатите от три конкурса, проведени скоростно на финала на предсрочно приключилия мандат на правителството. Единият от тях е за директорското място в най-големия оркестър за класическа музика в държавата. 

В съобщението на министерството се посочва, че „комисията класира успешно издържалите конкурса кандидати, както следва: 1. На първо място - Найден Владиславов Тодоров; 2. На второ място - Светлина Илиева Терзиева-Ангелова“. Другите двама кандидати не са набрали необходимия минимум брой точки /440 от максимално 600/. Странно е, че не се обявява кой от спечелилите по колко точки има. 
Така след около три години без титуляр на поста, Софийска филхармония има вече директор, който е първият диригент от 16 години насам /предишният беше русенецът Емил Табаков/. 
Всъщност, столичните музикални среди бяха наясно с това, че Тодоров печели състезанието, още миналия петък, в деня на самото събеседване с четиримата кандидати. За предизвестения край на конкурса се говореше и по време на протестите на част от състава на Софийска филхармония, които настояваха събеседването да не се провежда така прибързано и в последния момент, при което назначаващият министър няма да може да носи отговорност за назначението си. Така или иначе, едва ли служебният министър на културата Рашко Младенов ще прави обструкции на този конкурс, тъй като, както е известно, двамата с Найден Тодоров са в добри приятелски отношения. Сега остава да се види кога и от кое правителство ще бъде обявен конкурс за овакантеното директорско място в Русенска опера.