От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство, то ще работи в сложна вътрешно-политическа и международна обстановка. В предизборния период междупартийният дебат се изостри, геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Това заяви президентът Румен Радев.

В тази сложна ситуация на страната е необходима сигурност, стабилност, изпълнение на важните задачи за обществото и държавата. Служебното правителство има ясно очертани приоритети – осигуряване на нормалното функциониране на държавата, провеждането на честни избори, подготовката на председателството на Съвета на ЕС, добави Радев.

От изключителна важност е гарантирането на финансовата социалната, икономическата стабилност на страната, реда и сигурността на гражданите. Това значи спокойно и ефективно работеща държавна администрация. Вярвам, че високият професионализъм на служебните министри е гарант за изпълнението на тази важна задача. Основна мисия на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори. Те трябва да позволят на избирателите да заявят ясно своята воля. Служебното правителство трябва да предприеме всички необходими мерки за недопускане на изборни манипулации. Председателството на съвета на ЕС е друга важна задача на правителството. Това председателство е не само предизвикателство, но и огромен шанс за страната ни не само да демонстрира лидерство, но и да отстоява нашите приоритети. За изпълнението на тази задача е необходимо да се подобри координацията между институциите на всички нива. Затова в служебното правителство има предвиден пост зам.-министър председател по подготовка на председателството на Съвета на ЕС, добави Радев.

Но нека е ясно – служебното правителство няма как да изпълни пълноценно своите задачи ако не извърши задълбочен анализ на състоянието на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Ще настоявам при случай на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, тези случаи да бъдат осветлени и прекратени. Ще следя отблизо за нулева толерантност към случаите на корупция, за почтеност и прозрачност в работата на министрите и на администрацията, ще следя за спазването на върховенството на закона.

Призовавам служебното правителство да запази надпартийност и институционален суверенитет в развихрилата се предизборна борба. В тази напрегната политическа обстановка и остро политическо противопоставяне изборът ми за служебен министър-председател се спря на проф. Огнян Герджиков – юрист с безспорен авторитет, човек на диалога, добави още Радев.

След това той изброи имената на всички служебни министри, а именно:

Илко Тодоров Семерджиев - служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването;

Стефан Динчев Янев - служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната;

Малина Валентинова Крумова - служебен заместник министър-председател по европейските фондове;

Деница Златкова Златева - служебен заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018;

Пламен Димитров Узунов - служебен министър на вътрешните работи;

Кирил Миланов Ананиев - служебен министър на финансите;

Гълъб Спасов Донев - служебен министър на труда и социалната политика;

Спас Владимиров Попниколов - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката;

Ради Драгнев Найденов - служебен министър на външните работи;

Мария Енчева Павлова - служебен министър на правосъдието;

Рашко Любомиров Младенов - служебен министър на културата;

Ирина Стойнова Костова - служебен министър на околната среда и водите;

Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието и храните;

Христо Владимиров Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Теодор Венков Седларски - служебен министър на икономиката;

Николай Ангелов Павлов - служебен министър на енергетиката;

Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма;

Даниела Станимирова Дашева - служебен министър на младежта и спорта.