Служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков обеща да премахне купуването на гласове.

Проф. Герджиков подчерта, че основната задача на служебното правителство е да организира честни и свободни избори. Той отбеляза, че през последните десетилетия сме свидетели на безобразни практики свързани с купуването и продаването на гласове. Проф. Герджиков сравни тези срамни действия с продаването и купуването на роби в миналото.

„Търгуването с гласове е грозно и недостойно. Ще направим всичко възможно, за да се редуцира тази практика“, обеща служебният премиер.

Сред останалите задачи пред служебното правителство проф. Герджиков посочи подготовката на председателството на България в Европейския съюз и запазването на финансовата стабилност.

„Надявам се да не очаквате още от първия ден да обявим подробни задачи, трябва първо да се запознаем с положението. Виждаме смисъла на управлението в усъвършенстване на институциите, за да могат те да помагат на хората да разгръщат потенциала си“, каза служебният премиер и добави: „Отрицанието и омразата трябва да отстъпят място на единението и синергията“.

Проф. Герджиков подчерта, че българите сме държавнотворчески народ, който е създал три държави през вековете. „България е нашата държава. Българският дух я е възпроивеждал през вековете. От нас зависи каква ще я предадем на бъдещите поколения“, каза той.