Намалената за 2016 година за община Русе държавна транспортна субсидия с 866 000 лева, а за вътрешноградския транспорт с 213 000 лв. създава доста сериозни трусове при изпълнение на курсовете на превозвачите, заяви общинският съветник от БСП и бивш зам.-кмет Александър Неделчев на вчерашната комисия по бюджет и финанси. Оказа се, че разписанията на автобусния и тролейбусния транспорт са променени и редуцирани. 
Шефката на общинската дирекция „Финансово-стопански дейности“ Емилия Пенева съобщи, че е водена кореспонденция с транспортното и финансовото министерство и с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, като от общината са реагирали остро с писма и са проведени телефонни разговори със служители. Тя обясни, че субсидията за общината е намалена в частта за компенсации на загуби, а това се е случило в края на декември. 
Търсим вариант да изискаме от министерството да ни бъде предоставена субсидията, която беше заложена в началото на годината. За последното тримесечие на превозвачите не са изплатени 214 000 лева, а обяснението е, че нашите превозвачи са получили по-голяма компенсация на загубите в сравнение с останалите превозвачи в страната. Общината е лишена за последното тримесечие за сметка на другите общини, които са имали по-голяма нужда. Всички други субсидии, свързани с превозвачите, са разплатени, посочи главният финансист на общината. Пенева уточни, че за 2016-а превозвачите са получили близо 1.4 млн. лева от републиканския бюджет, които са били не само за компенсации на загуби. 
Зам.-кметът Наталия Кръстева допълни, че Автомобилна администрация преценява, че тримата превозвачи са компенсирани още в първите три тримесечия и полагащите им се пари са взети.