Русенското средно училище „Васил Левски“ печели тазгодишната титла „Най-четящо училище в страната“. Новината пристигна от София, където късно вечерта в сряда бяха класирани участниците в надпреварата „Забавното четене“ за 2016 година, организирана от сайта Аz-deteto.bg. 
В класацията на най-четящите градове Русе остана на второ място след Самоков. Състезанието за това признание беше изключително оспорвано, на последната права излязоха градовете Русе, Самоков, Своге и Видин.
Именно Русе и Самоков в последните 4 години се отличават с най-много активни и четящи деца, казват организаторите. 
За последните пет години /в първата година на кампанията градът не участва/ Русе е бил три пъти носител на титлата, а Самоков - два пъти с тазгодишния успех. Така или иначе, ние имаме с какво да се гордеем, коментира директорката на русенската регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова.
Само за една година читателите на Детския отдел в библиотеката са се увеличили с близо хиляда. През 2015 г. малките читатели са били 2919 /впрочем, с 1000 повече от своите връстници, записани в Столична библиотека!/, а в края на 2016 г. техният брой вече е 3782. 
Много се радваме, че спечелихме приза „Най-четящо училище“, нашите ученици наистина много и с удоволствие четат, каза помощник-директорката на СУ „Васил Левски“ Стефка Мънгова. В най-голямото русенско школо главен вдъхновител на кампанията била преподавателката по български език и литература в прогимназиалния курс Димитринка Ралчева, старши учител. За съжаление, тя е в болнични, така че точният брой на децата, които донесоха титлата, ще научим от нея в понеделник, уточни Мънгова. И добави: Най-активни бяха петите и шестите класове, там учат 250 деца, не са малко и децата от началния курс, които също четяха активно - общо те са 600, така че най-малко 350 са нашите читатели, благодарение на които можем да се гордеем с това ново и приятно признание, обобщи Мънгова.