Спортната биография на Ивайло Петков е свързана тясно с руския „Кубан“ /Краснодар/. Изпълнителният директор на ФК „Дунав“ и бивш национал игра за този отбор на два пъти - през 2004/2005 и 2007/2008 година, а през 2014-а дори бе назначен за селекционер на краснодарци. 
Тимът изпадна през миналия сезон от Премиер лигата и сега е 14-и с 28 точки във второто ниво на руския футбол. 
„Кубан“ вече изигра една контрола в Турция, като завърши 1:1 с елитния румънски отбор „Конкордия“.
Защо бе уговорена контрола с „Дунав“, питат руските медии старши треньора на „Кубан“ Евгений Калешин. 
„По предварителен план трябваше да играем с „Динамо“ /Загреб/, но тази проверка отпадна. А Ивайло Петков не е чужд за нашия клуб човек. Срещнахме се, поговорихме, от него разбрах, че „Дунав“ е добър отбор. Освен това в продължение на няколко кръга е бил лидер в българския елит. Всичко това говори, че ни чака съперник от висока класа“, обяснява Калешин.
„Кубан“ бе част и от спортния път на футболист номер 1 на България за 2016 година Ивелин Попов. Той игра за този отбор от 2012 до 2015 година, но се раздели с клуба със скандал, след което премина в „Спартак“ /Москва/. Попов дори удари „Кубан“ с обезщетение от 600 000 евро. Това стана, след като Арбитражният съд в Краснодарския край призна за законно приложение към договора му, съгласно което „Кубан“ трябва да му плати парична компенсация за преминаването в „Спартак“. После един от акционерите в „Кубан“ - Олег Мрктачян, обжалва решението на съда. Все още не е ясно дали Попов се сдоби с добрите пари.