„Топлофикация Русе“ има готовност да доставя въглища през Варна, ако корабоплаването по Дунав остане невъзможно по-дълго време. Засега централата обаче има достатъчно запаси и използването на алтернативния маршрут с претоварване на горивото в морското ни пристанище и транспортирането му с жп транспорт до Русе вероятно няма да се наложи. 
Централата е проектирана да работи само с висококалорични въглища, каквито в България не се добиват, затова разчита изцяло на внос. Поне докато не се извърши необходимото преустройство на инсталациите, за което има проект, но реализирането му е предстоящо. 
Замръзването на Дунав вече причини проблем на русенския ТЕЦ в средата на месеца, когато заради леда не успя да включи веднага към енергийната система мощностите, предвидени да осигуряват студен резерв. Тези дни обаче централата е преминала проверка на енергийното министерство, която е показала, че вече всичко е наред, а необходимите по норматив въглища са в наличност.
От енергийното министерство съобщават, че заради намалени наличности ще има санкции за ТЕЦ „Марица Изток“ 2, ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Марица 3“.