Желаещите да участват в майсторските класове, които се организират тази година по време на 57-ия международен фестивал „Мартенски музикални дни“, вече могат да се записват. Приемът на кандидатите за участие в тазгодишното издание на международната музикална академия „Проф.Саша Попов“ е открит. 
Тази година майсторските класове са пет. Бъдещи звезди по световните оперни сцени ще могат от 14 до 20 март да работят под ръководството на примата от световна класа Дарина Такова. Заключителният концерт на този клас ще бъде на 20 март в зала „Европа“. 
„Музиката - страстта, която ни възпламенява“, са нарекли мастеркласа, който ще водят, магьосниците от саксофонния квартет „Сигнум“. Четворката музиканти в това издание на Мартенски музикални дни ще изнесат концерт на 15 март, като заедно с акордеониста Мартинас Левицкис ще интерпретират „Четирите годишни времена“ на Антонио Вивалди и на Астор Пиацола. Те ще се включат и в програмата ММД-Джуниър с пърформанс за деца и тийнейджъри. В своя майсторски клас, от 16 до 18 март, който е посветен на камерните изпълнения, „Сигнум“ канят не само саксофонисти, но и музиканти с различни инструменти. По същото време, 16-18 март, клас ще води и акордеонистът от Литва Мартинас Левицкис. Заключителният концерт на двата класа ще бъде общ - той е на 18 март в зала „Европа“. 
За първи път пианистът Евгени Божанов се включва като преподавател в академията „Проф.Саша Попов“. След собственото си изпълнение като солист в концерта на Софийска филхармония на 16 март, заедно с цигуларите Светлин Русев и Павел Златаров, той ще предава своя опит на млади дарования от 20 до 23 март. Финалният концерт на учениците ще е на 23 март в зала „Русе“. 
Петият майсторски клас ще бъде воден от виртуозният цигулар и обичан гост на Мартенски музикални дни Минчо Минчев. Самият той ще изнесе концерт заедно със сина си Николай Минчев на 20 март. А на младите музиканти ще посвети дните от 21 до 25 март, финалното им представяне ще бъде на 25 март в зала „Европа“.