1000 лева глоба трябва да плати Атанас Г. за това, че опитал да не плати данъци в размер на 43 453 лева. Това е наказанието, което му наложи Русенският окръжен съд, след като го освободи от наказателна отговорност, тъй като в хода на досъдебното производство той внесъл дължимите пари заедно с лихвите.
Според обвинението, Атанас като пълномощник на дружество попълнил на два пъти справки-декларации с невярно съдържание, за да избегне плащането на данъци. Това се случило през декември 2013 година и през януари 2014-а. Сумата от близо 44 000 лева влиза в графата „особено големи размери“. 
За такова престъпление законът предвижда затвор от 3 до 8 години и конфискация на имущество. Но ако до края на съдебното производство на първа инстанция неплатеното данъчно задължение бъде внесено в бюджета заедно с лихвите, наказанието е глоба от 1000 до 5000 лева. Тъй като Атанас е платил дължимите данъци с лихвите, има чисто криминално минало и нарушението му е за първи път, съдът прие предложеното от прокуратурата минимално наказание.
Вчера Атанас дори не дойде в съдебната зала и делото се гледа в камерен състав. Наказанието може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Велико Търново.