БСП няма да подкрепи предложения общински бюджет за 2017 година, тъй като това е бюджет на увеличените местни данъци и такси, сред които данък сгради, таксите за детските градини, новият данък за такситата, вследствие на което има влошени условия за бизнес. Това е бюджет, който не решава важни за града проблеми - транспорт, отчисленията за битови отпадъци, коментира общинският съветник Александър Неделчев на пресконференция вчера и допълни, че тази година няма да определи бюджета като мързелив, тъй като има други много по-съществени отлики от предходни бюджети. 
Традиционно една от критиките му бе за недоброто планиране и прогнозиране на бюджета и практиката за занижаване на определени приходни показатели. 
Този бюджет отразява сериозен проблем - русенските граждани са принудени да плащат драстично по-високи данъци заради несвършена работа от администрацията. Заложени са 3 030 000 лева за отчисления по закона за управление на отпадъците. Когато законът влезе в сила през 2011 година, отчисленията бяха 499 473 лв., а за миналата година те достигнаха 2 566 004 лева. Тези отчисления се правят, за да гарантират изпълнението от страна на общините на ангажиментите им за преработка и рециклиране на отпадъците. 6 години вече явно община Русе не изпълнява своите ангажименти и затова толкова драстично нарастват тези отчисления. Несвършената работа от администрацията води до увеличаване на местните данъци и такси, коментира той. Общинският съветник посочи, че през 2016 г. общината е кандидатствала с проектно предложение за инсталация за компостиране на отпадъци, но то не е одобрено, защото не са спазени 13 от изискванията за допустимост. 
От БСП припомниха, че отчитат нуждата от ремонт на улиците, но за да подкрепят предложението, е нужно предварително да знаят кои са точно отсечките, които ще се ремонтират. Това е важно, за да се чуе мнението на гражданите и да може да се осъществява обществен контрол за начина, по който се усвоява кредитът и качеството на ремонтите, посочиха русенските социалисти. 
Сред темите, подложени на критика, бе и градският транспорт, като Неделчев подчерта, че за 2016 година за община Русе държавната транспортна субсидия е намалена от 2 273 000 на 1 407 000 лв. или с 866 000 лева по-малко спрямо 2015 година, а за вътрешноградския транспорт средствата са с 213 000 лв. по-малко. При средно за страната +8,9% увеличение на общата субсидия, за Русе тя е намалена с 38%, а за вътршноградския транспорт, при средно +3,1% за страната, за Русе намалението е 25%, посочи още съветникът и допълни, че на редица други градове субсидията е увеличена. 
Общинският председател на БСП Пламен Рашев допълни, че субсидията от държавата за градския транспорт не е дадена за последното тримесечие, а това става ясно на превозвачите около 15 декември. Една от причините да не се изпълняват последните разписания на тролеите е именно заради това, но защо е така, няма обективен отговор, каза още той. 
В БСП-Русе тече подготовка за предстоящите избори, като се работи за значително обновление и ще се търсят млади, но подготвени хора. На местно ниво партията все повече подобрява кондицията си и интересът за членство в нея се завишава, коментираха русенците социалисти, като допълниха, че в националното ръководство има виждане до голяма степен да се подкрепят местни водачи на партийните листи.