Министър-председател - проф. Огнян Герджиков

Огнян Герджиков е български юрист и политик, председател на 39-ото Народно събрание в периода 2001–2005 година.

Роден е на 19 март 1946 г. в София. Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк“.

Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател е на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание. През 2006 г. е удостоен с орден „Стара планина“ „за изключително големите му заслуги към Република България и по повод 60 години от рождението му“.

Заместник министър-председател по социални политики и министър на здравеопазването - Илко Семерджиев

Илко Семерджиев е роден на 25 август 1959 г. в Гоце Делчев. Завършва стоматология в Медицинската академия в София. Специализира в Германия (Килски университет), Обединеното кралство, Испания, Франция (гр. Рен) и САЩ (Университет "Джордж Вашингтон"). Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт и докторска – по Стопанско управление от университета „Проф. Асен Златаров“ в Бургас.

През 1991-1992 г. е директор на VI градска обединена болница в София. Назначен е за заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Любен Беров, но подава оставка поради несъгласие със здравната политика. По-късно заема същата длъжност в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван Костов от февруари 1997 година до 8 март 1999 г.

Семерджиев е основоположник на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като на 8 март 1999 г. е назначен за неин директор. На 21 декември 1999 г. с промените в правителството на Иван Костов е избран за министър на здравеопазването, какъвто остава до края на мандата. Той е един от най-изявените критици на политиката на досегашния здравен министър Петър Москов.

Заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната - ген. Стефан Янев

Бригаден генерал Стефан Янев, директор на дирекция „Отбранителна политика” е роден на 1 март 1960 г. в Поповица, Пловдивска област. Ген. Янев е бил слушател във Военния колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ по специалността „Стратегии за национална сигурност”; началник департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция. Бил е директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана”.

Служебен министър председател по европейските фондове - Малина Крумова

Директорът на Управляващия орган на Оперативна програма “Околна среда” при нейното замразяване в края на 2013 г. Малина Крумова беше зам.-министър на околната среда и водите в мандата на служебното правителство на Марин Райков. След това тя бе назначена за съветник на вицепремиера по управление на европейските фондове Илияна Цанова. Тя отговаря за оперативните програми "Околна среда", "Регионално развитие", "Транспорт" и Програмата за развитие на селските райони. Крумова бе съветник към парламентарната група на ГЕРБ.

Малина Крумова пое управлението на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) през 2009 година, а в края на 2013 година подаде оставка като ръководител на Управляващия орган. Причината – месец по-рано Европейската комисия официално спря плащанията за България по ОПОС. За периода, в който Крумова ръководи Управляващия орган на Оперативната програма, "Околна среда" е с най-ниското ниво на усвояемост спрямо останалите програми. Справка в системата за мониторинг на еврофондовете сочи, че за периода 2007-2013 година процентът на сертифицирани разходи по ОПОС не успява да надхвърли дори 10%.

Заместник министър председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС – 2018 г. Деница Златева

Деница Златева е завършила "Корпоративен мениджмънт", както и Балканското училище по политика. През 2013 г. става депутат от БСП, а по-късно и председател на парламентарната комисия за контрол на еврофондовете. През 2012 г. е избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените. Като международен секретар на БСП е работила по много кампании, в т.ч. и за Партията на европейските социалисти.

Министър на вътрешните работи - Пламен Узунов

Главен инспектор Пламен Узунов е завършил Академията на МВР и специалността „Право” в Юридическия факултет на пловдивския университет „Паисий Хилендарски".

През 1993 г. той започва работа в пловдивската дирекция на МВР и е преминал през всички нива на професионално израстване. От 2006 до 2010 година е оглавявал сектор „Криминална полиция” при РЗ ”Полиция”, а през 2010 е назначен за началник на Пето районно управление до 2011 г., след което е ръководител на Второ. През 2013 г. се издига до директор на ОДМВР-Пловдив, където остава до 2015 г. През това време един от успехите е разкриването на убийството на един митничар, което има важно значение за региона. През 2015 г. е уволнен от министъра на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Пламен Узунов е полицай от кариерата и се ползва с добро име. За постигнати високи професионални резултати по време на службата си в МВР Пламен Узунов е награждаван 11 пъти с обявяване на благодарност, 2 пъти с писмени похвали, с „Почетен знак на МВР” - III степен, „Почетен медал на МВР” и с наградно оръжие. Пламен Узунов е семеен, с две деца.

Министър на финансите - Кирил Ананиев

Кирил Ананиев е заместник-министър на финансите на Владислав Горанов. Той е член в Надзора на НЗОК и на Българската банка за развитие, както и в УС на ДФ “Земеделие”. Той е служебен заместник финансов министър в кабинета „Близнашки”.

Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност "Финанси и кредит" в УНСС. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление "Държавни разходи" и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г. Бил е също секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).

Министър на труда и социалната политика - Гълъб Донев

Гълъб Донев е завършил ВВВУ "Георги Бенковски", финанси в УНСС и право в Русенския университет. Има дългогодишна практика в сферата на труда и социалната политика.

Той влезе в екипа на МТСП през 2014 г. като зам.-министър на Ивайло Калфин. В периода 2009-2014 г. е зам.-председател на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси”. Заемал е постове в Националния институт за помирение и арбитраж, Фонд „Условия на труд”, член и председател на Надзорния съвет на НОИ, главен секретар и директор на дирекция в МТСП.

Министър на регионалното развитие и благоустройство - Спас Попниколов

Спас Попниколов е инженер, специалист по пътно строителство

Министър на образованието - проф. Николай Денков

Проф. Николай Денков беше заместник-министъра на образованието и науката в екипа на Меглена Кулева. На 5 април 2016 г. обаче поиска да бъде освободен от длъжността, а като мотив посочи съществените различия с приоритетите и стила на работа на министър Кунева и част от екипа й.

Денков беше част от три последователни кабинета в МОН, което осигури необходимата приемственост за реализацията на промени в поверените му ресори - висше образование и европейски структурни фондове.

Проф. Димов притежава научна степен „доктор на техническите науки” и е специалист в създаването на математически модели в областта на екологията и финансовата математика. В момента е председател на Научния съвет на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН.

Министър на външните работи - Ради Найденов

Ради Найденов е роден в София на 24 август 1962 г. Завършва 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов” в София. Завършва Немската гимназия в София през 1981 г. Следва специалност „Международни отношения“ в УНСС от 1983 до 1989 г., която завършва със степен магистър. През 1993 г. завършва курс за млади дипломати към Европейския колеж за изследвания в областта на международната политика и политика за сигурност – център „Джордж Маршал“. Специализира в Германия, Франция и САЩ. Владее немски, руски и английски език.

Започва кариерата си като външнополитически сътрудник в БЗНС през 1990 година, където работи до 1992 г. През 1992 г. е експерт в Управление „Политика и сигурност“ в Министерството на отбраната.

Работи в Министерството на външните работи от декември 1992 г. Заема позициите аташе, трети секретар в посолството на България в Швейцария (1994 – 1996), първи секретар в посолството в Германия (1999 – 2001). От 2001 до 2002 г. е заместник-министър на отбраната. До 2005 г. е началник на кабинета на министър-председателя на България (по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски). От 2005 до 2011 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Австрия. През май 2011 г. е назначен за постоянен секретар на Министерството на външните работи, което е най-високата длъжност в дипломатическата служба.

От февруари 2012 г. е извънреден и пълномощен посланик в Германия.

Министър на правосъдието - проф. Мария Павлова

Мария Павлова е професор по Административно право и административен процес.

Родена е на 14 септември 1953 г. в Пловдив. Завършила Юридически факултет на СУ "Св.Климент Охридски" през 1976 г. Доктор на Юридическите науки от 1985 г. Старши асистент от 1986 г. От 1989 г. е експерт към Постоянната Комисия по правата на човека на Народното събрание. Член на съюза на Юристите в България от 1974 г. Член на съюза на учените в България от 1990 г. От 1991 - 1993 г. Юридически съветник в Правния отдел на Министерския съвет. От 1998 г. експерт по Евроинтеграция към Министерство на Правосъдието. През 1999 - 2001 г. е лектор по Европейска публична администрация в Института по Европейски изследвания към Министерство на Външните работи. От 2001 г. е координатор на Обществения съвет към Комисията по въпроси на гражданското общество на 39-то Народно събрание. От 2002 г. е Главен експерт на Комисията по въпроси на гражданското общество на 39-ото Народно събрание.

Министър на културата - Рашко Младенов

Роден е на 8 февруари 1947 г. Завършва Музикално училище „Л. Пипков” в София, специалност „Пиано” при доц. Лидия Кутева. През 1972 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1972) и започва кариерата си по разпределение в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе (1972-1975). Работи като актьор и в Сатиричния театър, Театър „София“, Младежки театър, Малък градски театър „Зад канала”. Бил е директор на Сатиричния театър и ДТ „С. Огнянов” - Русе. Бил е и директор на Драматичния театър в Благоевград.

През 1994 г. преподава пиано в училище по изкуствата в гр. Мексико, Мексико. В периода 2006 – 2009 г. работи в Българския културен център в Москва. От 9 януари 2012 г. работи като пенсионер на свободна практика.

Министър на околната среда и водите - Ирина Костова

Доц. д-р инж. Ирина Костова е декан на Хидротехнически факултет на УАСГ.

Тя е завършила Математическа гимназия "Акад. Н. Обрешков". Дипломира като строителен инженер по ВиК, профил „пречистване на водите” във ВИАС, където защитава докторантура. През 1997 г. специализира хидроложки методи за управление на околната среда в Център за изследване на водите VITUKI – Будапеща. Членувала е в експертни работни групи за оценяване на проектни предложения на бенефициенти по Оперативна програма „Околна среда“ по приоритетна ос 1 (сектор „води“), ISPA и кохезионен фонд, МОСВ. Извършвала е консултантска дейност към JASPERS за оказване на техническа помощ на Общините и МОСВ в подготовка на проекти във водния сектор, финансирани по кохезионния фонд на ЕК. Външен експерт към работна група по проект "Подкрепа на реформата в отрасъл водоснабдяване и канализация", МРРБ. Костова е строителен мениджър на реконструкцията на пречиствателна станция за отпадъчни води на гр. Враца.

Министър на земеделието и храните– доц. Христо Бозуков

Доц. д-р Христо Бозуков е бивш председател на Селскостопанската академия. Той започва научната си кариера в Института по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) през 1984 г. Извървял е пътя от стажант – агроном до директор на научното звено, пост който заема от 2007 г. до назначаването му на председателския пост на Академията.

Завършва висшето си образование във ВСИ Пловдив през 1985 година със специалност "Инженер-агроном по защита на растенията и почвата" и специализация "Растителнозащитни технологии при полските култури". Защитава докторска дисертация през 1999 година, а от януари 2002 година е ръководител на секция "Агротехника и растителна защита". От март същата година е избран за член на Научния съвет на ИТТИ. Хабилитиран е като старши научен сътрудник през 2003 г.

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Христо Алексиев

Христо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г. Притежава магистърска степен по специалността "Международни икономически отношения" от УНСС, както и международни сертификати за управление на проекти. Работил е като ръководител проекти в сферата на местното самоуправление и като експертен съветник на кабинета на министъра на транспорта в МТ. От 2007 г. до 2011 г. е заемал следните длъжности в НКЖИ: съветник към УС и заместник генерален директор.

През септември 2011 г. е назначен за заместник-генерален директор в Национална компания "Железопътна инфраструктура", с ресор "Стратегия и администрация".

Министър на икономиката - доц. Теодор Седларски

Доц. д-р Теодор Седларски е декан на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Защитава докторска дисертация през 2009 г. в областта на институциите, транзакционните разходи и икономическото развитие. Хабилитира се през 2011 г. Получава образованието си във Виенския икономически университет и в Стопанския факултет и (бакалавърска степен по Стопанско управление през 2002 г. и магистърска степен по бизнес администрация през 2004 г.). От 2012 г. е ръководител на Центъра за икономически теории и стопански политики към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От април 2014 г. е академичен директор на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ "Св. Климент Охридски", афилиран с Института за стратегии и конкурентоспособност към американския университет Харвард. През февруари 2014 г. е избран за национален представител на България в конфигурациите на Програмния комитет на Рамковата програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020" (Социално предизвикателство 6: Европа в променящия се свят — приобщаващи, новаторски и осъзнати общества). От юли 2013 г. е съпредседател на Френско-германския център за приложни изследвания по икономика и управление към СУ "Св. Климент Охридски".

Министър на енергетиката - Николай Павлов

Николай Павлов е член на Съвета на директорите и Изпълнителен директор на „Булгаргаз”. Той е бил финансов директор и член на съвета на директорите на НЕК.

Министър на туризма - Стела Балтова

Стела Балтова е родена през 1961 г. Завършила е Университета за химични и металургични технологии в София и Университета на Северен Елзас. Има специализация по маркетинг и предприемачество. От 2005 г. до 2007 г. е експерт в дирекция „Външноикономическа политика” в Министерството на икономиката и енергетиката. В периода 2002-2005 г. е ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в посолството ни в Дания. През 2007 г. бившият премиер Сергей Станишев я назначи за заместник-председател на Държавната агенция по туризъм.

Министър на младежта и спорта - проф. Даниела Дашева

Проф. Даниела Дашева е зам.-ректор по научната, международната и проектна дейност на Национална спортна академия (НСА).

Завършила е Учителски факултет на ВИФ “Г. Димитров (НСА) през 1983 г. с втора специалност треньор по баскетбол. През 1991 г. защитава докторска дисертация. През 2004 година защитава дисертация на тема: Тренировка и адаптация в нестандартни условия” за получаване на научната степен “Доктор на педагогическите науки”. От 1991г. до 1994 г. работи като преподавател във Висшето училище по Физическо възпитание и спорт в гр. Мостаганем, Алжир, след което /1995 г./ придобива магистърска степен по Спортна психология към Католическия Университет в Льовен – Белгия. През 1999 г. придобива научното звание доцент по Теория и методика на спортната тренировка в НСА "Васил Левски". От 2001 г. е ръководител на катедра “Теория на спорта” и член на Академичния и Научния съвет на НСА. От 2006 г. е професор по Теория и методика на спортната тренировка. От 2008 г. до февруари 2012 г. е зам. ректор по Международна дейност и европейска интеграция на НСА.