Рафаел Надал записа чиста победа над Милош Раонич в три сета и си осигури мач срещу Григор Димитров за място във финала на Откритото първенство на Австралия. 30-годишният испански левичар се наложи над канадеца с 6-4, 7-6, 6-4.

Раонич като цяло не отстъпваше на Надал в много компоненти от играта, но не можа да се възползва от ключови моменти в срещата. Надал спечели първата част благодарение на пробив в така важния в тениса седми гейм, който Раонич не успя да върне. Във втората канадецът пропусна идеални шансове да се върне в мача, след като пропиля цели шест сетбола - три при резултат 5-4 за него и три в тайбрека, който Надал взе с 9-7. В третия сет играта отново бе равностойна, но при 5--4 Рафа поведе с 40-0 при подаването на съперника си и оползотвори още първия си мачбол в срещата, която продължи 2 часа и 44 минути.

Раонич наниза 14 аса в срещата срещу 4 на Рафа, пласира 39 уинъра срещу един повече за испанеца, допусна 32 непредизвикани грешки, а Надал - 21. Григор е играл осем мача с Рафа Надал и има само един успех в тях, който записа в последния мач между двамата миналата година в Пекин (6-2, 6-4).