Решителни мерки срещу увеличената от 6 януари такса за добиване на инертни материали от Дунав от 1 лев на 2.55 лева на кубичен метър замисля Българската асоциация на дунавските драгажни фирми. Сред тях са блокиране на реката в четири пристанища и спиране на продажбите на пясък и баластра на строителните фирми, каза вчера изпълнителният директор на „Дунавски драгажен флот“ АД-Русе Валери Иванов.
Браншовата организация разпространи отворено писмо до Министерски съвет и Народното събрание с настояване за преразглеждане на дискриминационното постановление на отиващия си кабинет на Бойко Борисов, което според асоциацията цели умишлено унищожаване на дунавските предприятия за добиване на пясък и баластра от реката във Видин, Свищов, Оряхово, Русе, Тутракан и Силистра, където работят по 600-700 човека и обрича семействата им на безработица и глад. Същото писмо е изпратено и до президента Румен Радев веднага след встъпването му в длъжност.
Нашите фирми от 50 години добиват инертни материали от Дунав, но през последните години сме подложени на постояно вдигане на таксите за дейността ни. Последното увеличение беше през 2012 година. Тогава скокът бе десетократен - вместо 10 ст.на кубичен метър пясък и баластра ни наложиха да плащаме по 1 лев. През тези пет години  създадохме тази асоциация на дунавските драгажни предприятия, изписахме тонове хартия, за да обясним, че добивът на инертни материали в Дунав не е добив от малките реки, язовирите и сухоземните кариери, а много сложна технология, която се извършва с дълбачки, обслужва се с баржи, шлепове и кораби, разтоварва се на регламентирани пристанища със съответната техника. Въпреки това най-обидното за нас бе, че точно на 29 декември Министерски съвет в оставка прие това постановление в момент, в който хората още не са си раздигнали масите от Коледа, а на Богоявление то вече експресно беше публикувано в Държавен вестник, каза Валери Иванов.
Никой от бранша не е наясно за какво е тази държавна такса, която не е единствена за дунавските предприятия. 
ДДФ плаща още за вземане на вода от Дунав при вадене на инертните материали със собствени съоръжения, после плаща около 5000 лева на ВиК за ползване на каналните инсталации при връщане на извадената вода в реката. Отделно се плаща акваториална такса на линеен метър, която е 12 400 лева. 
Всичко това се натрупва и с последното постановление чашата на търпението ни преля, защото на практика тя слага кръст на дейността ни. Ние едва се справяхме с такса от 1 лев, а сега трябва да плащаме повече от два пъти и половина на кубик пясък и баластра, посочи Иванов. И допълни, че в страната няма по-качествени материали от тези от Дунав и те нямат нищо общо с добиването им от реки във вътрешността на страната, което се прави от много други фирми на силно занижени цени. 
За ДДФ-Русе новата такса на практика означава, че ако очакваната му счетоводна печалба за 2016 година е примерно 200 000 лева и фирмата продължи да работи със същата техника и персонал, със същите обеми и на същите цени, през тази година фирмата ще е на загуба от  200 000 лева, както бе през периода 2013-2015 година.
Няма да се оставим да ни закрият и ако не ни обърнат внимание, ще блокираме Дунав във Видин, Свищов, Русе и Силистра с корабите, шлеповете и дълбачките си в един ден в знак на протест срещу постановлението. Освен това аз и моите колеги от другите драгажни предприятия решихме да спрем да продаваме инертни материали, които са ни на склад, да видим дали фирмите от вътрешността на страната ще удържат на темпото на възродилото се строителство, подчерта Валери Иванов и уточни, че в случая става въпрос само за бизнес, а не за политика.