На 13 пострадали от насилие русенки вече е помогнал новият Кризисен център, който отвори врати в първия работен ден за годината. Сред първите настанени в спасителното от побойници и тормоз място е била и майка с двете си дечица. Това съобщи вчера директорката на общинската дирекция „Социални дейности“ Мариела Личева. Центърът бе изграден по проект с финансиране от Норвежкия финансов механизъм в партньорство католическата благотворителна организация „Каритас“. Проектът приключва на 31 март, а от 1 април центърът ще бъде управляван от община Русе, каза ръководителят на проекта Спасимир Димитров. Той припомни, че цялата стойност на безвъзмездно отпуснатите пари е 1 338 046 лева, като само за реконструкцията на помещенията са отишли малко над 970 хиляди лева. Покривът е изолиран и покрит с нови керемиди, етажът е саниран, изграден е и специален външен асансьор. Всяка от осемте спални е с две легла, хладилник, маса, баня и тоалетна, в центъра има една обща дневна, приемно помещение и място за пране и гладене. 
Персоналът вече е назначен - освен управителя там работят 3 социални работници, 3 санитари и 6 души денонощна охрана. Освен това на почасов работен ден има психиатър, психолог, медицински специалист, възпитател, юрист и счетоводител, уточни Мариела Личева. Тук ще могат да бъдат настанявани до 16 човека, пострадали от домашно, сексуално или друг вид насилие, като специално внимание ще се обръща на жертви на тормоз, които имат физически увреждания. В центъра ще се приемат не само жени, но също и мъже, поясни Личева. Засега основно там се приемат жертви, които се изпращат от болницата, полицията, с прокурорско постановление, каза социалната шефка. Хората и сами могат да се обръщат за помощ или да подават сигнали на телефона на Кризисния център: 088 774 786. 
Част от постъпилите в началото русенки вече са изведени от центъра, но завчера беше настанена нова жена, каза Личева. Очевидно нуждата от такова място е голяма, след като първият русенски кризисен център, който разполага с 8 места, в последните две години е постоянно пълен, добави тя. Тя увери, че общината разполага с достатъчно средства да поддържа центъра през следващите 5 години, но не скри, че се надява тази важна дейност да получи финансиране с делегиран бюджет.