Носителят на 17 титли от Големия шлем Роджър Федерер се класира безпроблемно за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Маестрото победи с 6-1, 7-5, 6-2 една от изненадите в турнира – Миша Зверев за час и 32 минути игра. По-рано в надпреварата германецът, №50 в света, елиминира водача в ранглистата и основен фаворит за титлата Анди Мъри, но днес не успя да се противопостави на силната игра на Федерер.

35-годишният швейцарец изигра впечатляващ двубой и не остави никакви съмнения в крайния си успех. Поставеният под номер 17 в схемата успя да пробие цели 6 пъти своя съперник, забивайки общо 65 печеливши удара. Със сериозна роля за успеха бе и това, че Федерер се възползва по перфектен начин от честото излизане на Зверев на мрежата. Благодарение на прецизните си минаващи удари Роджър успяваше да матира своя опонент в ключовите разигравания.

С успеха си Маестрото се класира в топ 4 в Мелбърн за 13-и път в своята кариера. В спора за място на финала Федерер ще срещне сънародника си – световният номер 4 Стан Вавринка, който по-рано днес се наложи с 3-0 сета над Жо-Вилфред Цонга.