Стегнат в леден корсет до Силистра кораб с русенски екипаж чака стопяването на леда и отварянето на водния път, съобщи капитанът Енчо Анчев. 
„Дискавър“ отплава от Русе в 14.10 ч на 7 януари със слънчогледов шрот за Констанца. 
На 406-ия километър се налага преодоляването на излезлия заради ниската вода праг с кърмата напред и това се превръща в сензация по Дунав, защото не всеки ден се вижда кораб, който плава със задницата напред. 
Аз съм зодия Рак и мога да вървя всякак - и напред, и назад! - шегува се капитанът и съвсем сериозно добавя - Ние сме опитни моряци и можем да се справяме с различни ситуации. Ако се наложи - и по нестандартен начин.
На 9 януари вече става ясно, че курсът няма да продължи - ледоходът стига 100%, а на следващия ден водният път е и официално затворен от отговорната за поддържане на фарватера румънска служба.
Премеждията продължават на 13 януари, когато ледът влачи „Дискавър“ три километра до 375-и километър и поне засега това е последното изпитание пред капитана и екипажа.
Осигурени сме с храна и вода, не бедстваме, просто изчакваме. На всеки рейс си нося шишенце със светена вода от храма „Св.Николай“ в италианския град Бари. Правим си чай и кафе със здравословна снежна вода и очакваме затопляне на времето, за да можем да си продължим пътя, молим се на светеца да ни покровителства, каза с усмивка капитан Анчев.