Международният фестивал на ледените скулптури „Русе Айс фест“ на тема „Замръзналото кралство“ привлече над 25 000 русенци и гости на града от страната и чужбина. Атракцията вече е в международния календар на фестивалите на ледени и снежни скулптури в света, като заслугата за това е на именитите скулптори, извайващи ледените творби. Тази година фестът се провежда за първи път в специално закрито помещение с постоянна ниска температура, което запазва ледените фигури. 
В социалните мрежи към ледения фестивал проявяват интерес хора от цяла България и от Румъния, Сърбия, Македония и Украйна. Сред последователите на страницата във Фейсбук са ценители от държавите, от които са авторите - Холандия, Франция, Белгия, Литва, Латвия, Ирландия, Полша, Унгария, Испания, Португалия, Канада и Русия. Страницата е посещавана средно от 5-9 хиляди души на ден от 21 декември до 21 януари. Информацията е достигнала до всички европейски държави, страни от Азия (2900 фенове от Индия и Близкия Изток със стотици последователи от Турция и дори двама от Кувейт). В пиковите събития страницата е имала над 93 000 импресии, уточняват от общината. 
Туристически агенции и оператори от София, Велико Търново, Варна и Благоевград специално сформирали уикенд пакети и организирали екскурзии до Русе за посещение на ледената експозиция. До 22 януари са продадени над 100 уикенд пакета и еднодневни екскурзии с автобуси до Русе. Сред посетителите на ледената експозиция са и 4 двойки младоженци, две от които от Букурещ, и техните близки, които направиха незабравими сватбени фотосесии сред ледените скулптури, съобщават от общината.