118 средни брутни заплати в Русе са необходими за закупуването на едно жилище с площ 100 квадратни метра. Това показват изчисления на платформата Инфограф. Това са доходите на средностатистическия работещ русенец за почти 10 години. Тъй като средната заплата в Русе според статистиката е 795 лева, цената на 100 квадрата жилище излиза приблизително 48 хил. евро. 
Сравнението между шестте най-големи града в България показва, че апартаментите в Русе са относително по-евтини (спрямо средните доходи) отколкото в София, Пловдив, Варна и Бургас. С по-малко заплати купуват средното жилище в Стара Загора - 111 средномесечни възнаграждения. 
Средният брой заплати, нужен за закупуването на жилище, за страната е 100 месечни (около 8 годишни) брутни заплати. Най-трудно се купува апартамент във Варна. За него трябват близо 163 месечни или 14 годишни брутни заплати.
Инфостат обаче съобщава, че изчислeнията му се базират върху цените на жилищата от последните обявени публично данни, които са от края на 2014 г. Оттогава насам националната статистика не дава информация за пазарните цени на жилищата в областните центрове. Оповестява се обаче информация за индексите на цените в шестте най-големи града, което позволява да се направят някои сметки.
През 2015 г. цените на жилищата в Русе са се покачили с 1,64%. От началото на 2016 година до края на септември са добавили още 4,24%. Очаква се този месец да бъдат обявени и данните за четвъртото тримесечие на миналата година. Видно е обаче, че ръстът на доходите изпреварва поскъпването на имотите, тъй като за 2015 г. средната заплата в Русе се е покачила с 5.7%, а за деветте месеца на 2016 г. - с 5.6%. Така че покупката на жилище става все по-лесно.