Русенецът Александър Ванчев, който е един от топ сладкарите в България и не само, спечели бронзов медал в Световната кулинарна олимпиада в края на миналата година в Германия. Чудесната новина, макар и със закъснение, беше съобщена вчера в Русе, където гостува почти целият национален кулинарен отбор на България. Тимът, четирима души от който са русенци, дойде, за да върне жеста на спонсорски жест на един от русенските ресторанти, подкрепили участието на родните шеф готвачи в най-голямото състезание, което се провежда на всеки 4 години. 
Гордеем се с нашите момчета, радваме се, че името на Русе се чува все по-често в държавата, а и извън нейните предели, каза председателят на русенската Асоциация на шеф готвачите Ивайло Димитров. Той обясни, че съвместно с управата на община Русе предстои тази година русенската школа да направи няколко събития и с международно участие, като се докажат талантите, амбицията и желанието за нови успехи. 
Радостно е, че младите хора в националния отбор са и даровити, и упорити, че трупат опит и самочувствие, каза председателят на Българската асоциация на професионалните готвачи шеф Андрей Стоилов, самият той носител на десетки медали и титли от международни състезания и конкурси. 
Русе наистина може с право да се гордее със своите четирима участници в националния отбор, те се справиха отлично с това извънредно тежко състезание, каза капитанът на тима шеф Милен Панев. А носителят на бронзовия олимпийски приз Александър Иванчев изчисли, че за седмицата на олимпиадата в Ерфурт момчетата от тима са спали общо не повече от шест часа. Макар и значително по-малко на брой от другите отбори, които освен всичко останало разполагат и с прекрасна екипировка, осигурена от държавите им, ние се справихме достойно, а освен това бяхме може би и по-усмихнати и по-щастливи от някои други, добави Алекс. Своя бронз той е получил в извънредно тежка конкуренция, изработвайки перфектно 5 вида петифури и 4 вида десерти. 
Такива състезания са начин да провериш какво е твоето ниво, както и собствените си възможности, каза другият русенец, Александър Тодоров, който специално за да участва в отбора се завръща за кратко от Великобритания, където работи. Тази първа олимпиада за мен беше изключително трудна, но заедно с това и също много интересна и дори на моменти забавна, каза третият от Русе - Сали Али. Четвъртият русенец Владо Тодоров също работи извън Русе и вчера не беше със своите съотборници. 
Още сега започваме подготовката за следващото състезание - европейското, което е след две години, като се надяваме и нашият отбор да се умножи, за да можем да се представим в повече категории, не само в сладкарство и „фингър фуд“, както беше сега в Ерфурт, заключи шеф Милен Панев.