Специализираната кардиологична болница „Медика Кор“ продължава да работи на територията на Университетската болница, като двете лечебни заведения временно ще могат да развиват успоредно инвазивна кардиология. Голяма заслуга за това решение има и депутатът Пламен Нунев, който в петък проведе няколко разговора със здравния министър Петър Москов. Това означава, че още в понеделник УМБАЛ може да стартира пред здравната каса дейността по регистрация на инвазивна кардиология чрез новия ангиограф и купената с европейски пари уникална апаратура за над 10 000 000 лева вече ще може да се използва, съобщи кметът на Русе Пламен Стоилов.
След едно от последните указания на министър Москов изпълнителният директор на УМБАЛ д-р Иван Стоянов и собственикът на лечебни заведения „Медика“ д-р Кирил Панайотов са си подали ръце и са подписали ново споразумение, с което „Медика Кор“ остава на територията на Университетската болница до 2 юли, както е според подписания през юли 2012 година договор. Така няма да се налага да се местят пациенти в посред зима.
Напрежението между УМБАЛ и „Медика Кор“ се нагнети по време на сесията на общинския съвет в четвъртък, когато се разбра, че от държавната болница са пуснали предизвестие до частната да освободи предсрочно помещението в сутерена на Хирургическия блок до 14 февруари заради старта на строежа на ново Спешно отделение. Мнозинството от съветниците застана на страната на „Медика“, последваха пресконференции, в които двете болници изказаха своите аргументи и накрая министър Москов, който първоначално подкрепи УМБАЛ, сложи точка на спора.